Які зміни чекають на українських біженців у 2025 році
Які зміни чекають на українських біженців у 2025 році

Які зміни чекають на українських біженців у 2025 році

Європейський Союз продовжив дію Директиви про тимчасовий захист до березня 2026 року. Тобто українці зможуть легально перебувати на території ЄС. Водночас країни зменшують кількість допомоги, тож потрібно буде адаптовуватися до нових реалій. Про це пише Закордон 24.

Як діятиме програма тимчасового захисту у 2025 році

Щонайменше до березня 2026 року українці, які перебувають в ЄС, зможуть продовжувати користуватися правом на проживання, доступом до ринку праці, медичної допомоги та освіти для дітей.

Однак у багатьох країнах у 2025 році умови проживання можуть змінитися. Від початку повномасштабної війни країни, які почали приймати українських біженців, активно надавали їм додаткову фінансову допомогу. Однак фінансові можливості країн не безмежні. Більшість країн вже не виплачують додаткові кошти переселенцям з України.

За прогнозами, деякі країни можуть знову переглянути розмір допомоги. Наразі вже відомо, що з березня 2025 року Ірландія планує скасувати тимчасове безкоштовне житло для біженців з України. Крім цього, уряд хоче обмежити до 90 днів перебування українців, які щойно в'їхали в країну.

Скоріше за все, у Польщі також буде нелегко. Тому що в липні цього року країна вже внесла зміни до законів про допомогу біженцям. Держава більше не покриває витрати на проживання та харчування українців в приватних приміщеннях, але громадяни України можуть оселитись у колективних закладах. Це призвело до того, що в Польщі наразі сильно зростає попит на орендоване житло, а особливо у великих містах.

Загалом все свідчить про те, що вкрай важливо мати стабільний дохід та не бути залежними від допомоги.

Економічна незалежність є важливою вимогою для тих, хто хоче отримати стійкий дозвіл на довгострокове проживання в країні ЄС, не на умовах захисту.

Зокрема Чехія вже пропонує українським біженцям на початку 2025 року, під час реєстрації на продовження захисту, подати заявку на отримання спеціального дозволу на довгострокове перебування. Водночас важлива умова – мати стабільний дохід та бути незалежним від гуманітарної допомоги.

Для того, щоб допомогти українцям інтегруватися на ринку праці, ЄС посилить фінансування програм професійної перепідготовки та підтвердження кваліфікацій. Тож насправді для тих, хто хоче на довго залишитися у Європі, можливості є. Проте потрібно працювати та розвиватися.

Нерідко закордоном виникає потреба негайно здійснити грошовий переказ рідним додому. Не кожен сервіс, що є сьогодні на ринку, може гарантувати швидкість надсилання коштів – інколи операція може тривати декілька днів. Але це не про TransferGo! З ним гроші надійдуть за мить.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
loader
loader