Україна очистила від мін 35 тисяч квадратних кілометрів території з 2022 року
Україна очистила від мін 35 тисяч квадратних кілометрів території з 2022 року

Україна очистила від мін 35 тисяч квадратних кілометрів території з 2022 року

З 2022 року в Україні обстежили та очистили від мін і вибухонебезпечних предметів 35 тис. кв.км території.

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко на відкритті Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024, що розпочалася 17 жовтня у швейцарській Лозанні, передає Укрінформ з посиланням на Міністерство економіки.

"Станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими. З них на сьогодні наші сапери обстежили та повернули людям у безпечне використання вже 35 тис. кв.км", - зазначила Свириденко.

Україна очистила від мін 35 тисяч квадратних кілометрів території з 2022 року - Фото 1

Фото: Мінекономіки

За її словами, на початку 2023 року в Україні було лише шість операторів розмінування та 1500 саперів. Сьогодні ж в полях працює 98 машин механічного розмінування та понад 4300 саперів, а також сертифіковано 58 операторів.

Окрім того, в Україні розвивається виробництво обладнання і техніки для розмінування. Зокрема, у Харкові створюють машини для підготовки ґрунту до розмінування, а львівська компанія Rover Tech сертифікувала машину "Змій", здатну обстежувати до 2,5 га землі на день.

Як повідомляв Укрінформ, Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір з переможцем аукціону на надання послуг з розмінування 86 га сільськогосподарських земель у Миколаївській області за державною програмою компенсацій.

На початку вересня 2024 року Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земельз 80% до 100%.

Теги по теме
Земля Минэкономики
Источник материала
loader
loader