Україна працює з партнерами над збільшенням імпорту електроенергії до зими - депутатка
Україна працює з партнерами над збільшенням імпорту електроенергії до зими - депутатка

Україна працює з партнерами над збільшенням імпорту електроенергії до зими - депутатка

Україна працює з європейськими партнерами над тим, щоб можна було збільшити імпорт електроенергії в зимовий період.

Про це в коментарі Укрінформу заявила народна депутатка, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Інна Совсун.

Вона констатувала, що Україна стоїть на порозі дуже тяжкої зими, коли, вочевидь, буде недостатньо генерації електроенергії «і виправити цю проблему на даному етапі дуже важко».

«Ще є час отримати генератори, малі газові станції, але за великим рахунком, ми входимо в зиму, маючи половину потрібної пікової генерації. І одне з маленьких рішень, які можуть допомогти, збільшення імпорту електроенергіїз Європи до України», - сказала Совсун.

За її словами, є технічна можливість, обмежень жодних немає, питання полягає тільки в регуляторному рішенні. Рішення дозволити дещо більше експортувати електроенергію до України за ENTSO-E, агенцією ЄС, фахівці якої зараз вивчають і оцінюють, чи не створить це нестабільності в технічному плані для їхньої системи.

У цьому контексті депутатка підкреслила, що українська енергосистеми попри страшні атаки останніх 2,5 роки усе ще залишається досить стійкою.

За словами голови підкомітету, Києву важливо «політично дотискати», щоби рішення було прийняте «зараз, а не в березні». Це реалістично зробити впродовж дуже короткого терміну, аби встигнути до початку холодів, переконана вона.

«Треба зосереджуватися на цьому, адже жоден інший крок не буде настільки дешевим з одного боку, а з іншого, не дасть такий швидкий ефект як збільшення імпорту електроенергії з ЄС. Це дійсно те, що може допомогти та може бути здійснено досить швидко», - вважає Совсун.

Вона також прокоментувала звільнення очільника «Укренерго» Володимира Кудрицького на початку вересня, що, за її словами, має свої наслідки.

«Ми бачимо це по спілкуванню з іноземними партнерами, навіть у публічних виступах представників німецького уряду, що вони це помітили і бачать у цьому негативну тенденцію загалом. Ми бачимо, що зараз вони активніше говорять про необхідність прозорих корпоративних правил управління в системі. Це все відголоски історії зі звільненням Кудрицького», - зауважила депутатка.

Вона додала, що європейці, на жаль, побачили в цьому «сумнівному політичному рішенні» негативний сигнал того, що відбувається в українській енергетиці, і це дало аргументи тим, хто шукав виправдань, чому треба зменшувати допомогу Україні.

Як повідомлялося, 2 вересня більшістю голосів наглядової ради звільнили голову управління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького. Із 4 вересня обов'язки очільника Укренерго виконує Олексій Брехт - член правління, який відповідає за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури.

Теги по теме
Украина Европа
Источник материала
loader