Зеленська запросила Естонію долучитися до Європейського саміту шкільного харчування
Зеленська запросила Естонію долучитися до Європейського саміту шкільного харчування

Зеленська запросила Естонію долучитися до Європейського саміту шкільного харчування

Дружина Президента Олена Зеленська під час зустрічі з міністеркою освіти і науки Естонії Крістіною Каллас запросила її країну долучитися до Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що пройде у Києві 12-13 листопада.

Про це перша леді повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зауважила вона, Естонія належить до лідерів допомоги Україні за рівнем ВПП, скеровуючи 1,4% його на перемогу у війні проти російських загарбників, що є вищим показником, ніж в абсолютної більшості країн.

Під час зустрічі з Каллас Зеленська подякувала за таку "послідовність і самовідданість" Естонії й наголосила, що українці цінують цей внесок.

"Це більше ніж підтримка – це дружба. І що важливо, співпрацюємо далі ще в багатьох проєктах, які покращують життя конкретних українців тут і зараз", – зазначила перша леді.

Зеленська запросила Естонію долучитися до Європейського саміту шкільного харчування - Фото 1 Олена Зеленська зустрілася з міністеркою освіти і науки Естонії Крістіною Каллас / Фото: Олена Зеленська

Дружина Президента нагадала, зокрема, про проєкт її Фундації "Адреса дитинства", у межах якого будують нові помешкання для багатодітних родин, що вимушені були через розв'язану Росією війну покинути свої домівки. Естонія через центр міжнародного розвитку ESTDEV підтримала цей проєкт однією з перших. Так, саме завдяки її участі новий будинок у Житомирській області отримала багатодітна прийомна родина Мельників, яка через вторгнення російських загарбників мусила покинути все на рідній Донеччині.

Так само Естонія підтримала й організацію "Голосного кемпу" – літнього табору для дітей із досвідом війни.

"Не зупиняємося на досягнутому й продовжуємо співпрацю", – наголосила Зеленська.

За її словами, Естонія стане прикладом і в іншому важливому починанні – Всеукраїнській програмі ментального здоров’я. "В країні давно діє мережа центрів психологічної підтримки для молоді. Прагнемо створити подібний екопростір ментальної безпеки й розуміння і в нас. Бо, за даними ЮНІСЕФ, 1,5 млн українських дітей перебувають у зоні ризику депресії, тривоги й інших ментальних розладів, почуваються більш дорослими через війну та демонструють зростання рівня тривожності й панічних атак", – додала перша леді.

Також Україна має інтерес до програми Tugev Meeles ("Сильний розум"), що вже діє в Естонії. Ця програма спрямована на розвиток стійкості й емоційного самоконтролю серед школярів.

Зеленська поінформувала Каллас про вступ України до Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition) – ініціативи, що об’єднує понад 100 країн світу, а також про Європейський регіональний саміт шкільного харчування – перший великий захід у межах коаліції, який проводить Україна.

"Говоритимемо про наш досвід реформи шкільного харчування в умовах оборони країни. Запрошую Естоніюприєднатися, адже і для неї, і для України благополуччя дітей – найголовніше", – зазначила дружина Президента.

Як повідомляв Укрінформ, міністерка освіти Естонії Крістіна Каллас узяла участь у презентації проєкту "Інтеграція освіти підприємництва в українську профтехосвіту" в Житомирі.

Теги по теме
Дети Школа Эстония
Источник материала
loader
loader