В Україні галузь свинарства працює у збиток
В Україні галузь свинарства працює у збиток

В Україні галузь свинарства працює у збиток

Цьогоріч і виробники свинини, і представники м’ясопереробки, і споживачі відзначають, що ціни на свинину нижчі ніж роком раніше. Про це повідомляє Асоціація свинарів України, пише agronews.ua.

«Так, за підсумками трьох кварталів поточного року ціна закупівлі свиней забійних кондицій майже на чверть нижча ніж роком раніше — 58,4 грн/кг проти 76,8 грн/кг з ПДВ (чи 48,7 проти 64 грн/кг без урахування ПДВ), відповідно. Утім нижчі закупівельні ціни — лише частина «економічних кліщів», в яких цього року опинилися промислові свиногосподарства, адже паралельно фіксуємо збільшення собівартості виробництва свинини», — коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

Якщо у першій половині року середня собівартість кілограма свинини живою масою коливалася в межах 41-45 грн/кг (без ПДВ),то за попередніми оцінками у третьому кварталі діапазон підвищився до 48,5-52,7 грн/кг (без ПДВ). Тож якщо у січні-червні більшість підприємств покривала понесені на виробництво витрати, то у другій половині року навіть найефективніші змушені працювати «у мінус».

Позитивних очікувань на кінець року оператори не мають, адже навіть за поступового відновлення цін свинину, ціни на корми продовжують зростати:

«Середні ціни основних кормових інгредієнтів у третьому кварталі були на 30%-50% вищі ніж у січні-березні, а у кінці року зазвичай продовжують дорожчати, що підтверджує і цьогорічна динаміка цін на ринку зернових, олійних та продуктів їх переробки. Окрім підвищення витрат на корми (у середньому +20-30% до першої половини року), ростуть і інші матеріальні витрати, а щоб утримати персонал, підприємства підвищують оплату праці. Подібні економічні випробування традиційно запускають «відсів» операторів галузі, що в перспективі негативно впливає на обсяги виробництва свинини в країні», — констатують в галузевому об’єднанні.



Перегляди: 0
Источник материала
loader