В Україні істотно здорожчав виноград: чому він такий дорогий цьогоріч
В Україні істотно здорожчав виноград: чому він такий дорогий цьогоріч

В Україні істотно здорожчав виноград: чому він такий дорогий цьогоріч

Які причини здорожчання винограду у 2024 році

Ціни на столові сорти винограду у поточному році б'ють рекорди. Про це в інтерв'ю Seeds розповів Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

У цьому році через засушливі погодні умови й величезну спеку якість та кількість винограду дуже низька. Маємо не тільки неврожай, а й дрібний виноград, він, фактично, розміром з родзинки. "На коні" були лише ті, дуже нечисленні господарства, в яких є краплинне зрушення. Вони, звичайно, отримали плановий врожай, і, враховуючи це, хороші гуртові ціни: 45 – 55 гривень за кілограм винограду. Це для столового винограду досить висока ціна,
– розповідає Тарас Баштанник.

Також, за його словами, погода і попередні сезони змушують виноградарів дещо скорочувати насадження, залишаючи тільки максимально прибуткові сорти.

Враховуючи певні попередні сезони, коли не було особливої ціни і почались проблеми з пошуком працівників, звичайно, що скорочення площі – це цілком логічний крок. Краще мати, скажімо, 10 гектарів якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 гектарів без зрошення,
– додає Тарас Баштанник.

Враховуючи поганий врожай, за словами експерта, ціни на виноград цього року дуже високі, а об'єм врожаю на порядок менший через спеку. Однак сезон досі триває.

Источник материала
loader
loader