Секретні дані про ізраїльську операцію з’явились в мережі
Секретні дані про ізраїльську операцію з’явились в мережі

Секретні дані про ізраїльську операцію з’явились в мережі

У Сполучених Штатах почалося розслідування щодо витоку суворо секретних даних розвідки, які стосуються ізраїльських планів на проведення операції “відплати” проти Ірану. Як повідомляє CNN з посиланням на три обізнані джерела, документи, датовані 15 і 16 жовтня, мають позначку “цілком таємно” і призначені виключно для США та їхніх союзників по розвідувальному альянсу “П’яти очей”. Один із джерел підтвердив їхню справжність, що викликало серйозне занепокоєння серед американських офіційних осіб.

Деталі витоку

Документи описують підготовку Ізраїлю до нанесення удару по Ірану у відповідь на ракетний обстріл, який стався на початку жовтня. Національне агентство геопросторової розвідки США фіксувало переміщення боєприпасів, а Агентство національної безпеки повідомляло про тренувальні польоти ізраїльських ВПС із застосуванням ракет “повітря-поверхня”. Проте, за даними американських служб, наразі не виявлено жодних ознак підготовки Ізраїлем атаки з використанням ядерної зброї.

“Якщо витік тактичних планів Ізраїлю дійсно мав місце, це серйозне порушення”, — наголосив Мік Малрой, колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Близького Сходу.

Слідство

ФБР, Пентагон та розвідувальні служби США автоматично запустили розслідування після виявлення інциденту. Наразі встановлюють осіб, які мали доступ до секретних документів. Подібні витоки становлять загрозу як для національної безпеки США, так і для міжнародних відносин, особливо у контексті складних відносин з Ізраїлем.

Цей витік відбувся у вкрай напружений період для американо-ізраїльських відносин. США активно підтримують Ізраїль, але така ситуація може викликати серйозне невдоволення у Тель-Авіві, що ускладнить координацію між двома країнами.

Попередні витоки

Це не перший випадок витоку секретної інформації у США. У квітні минулого року в мережі з’явилися документи Пентагону, які містили дані про позиції ЗСУ та постачання військової техніки від союзників. Тоді ФБР затримало 21-річного військовослужбовця розвідки Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру. Окрім того, у травні цього року у США стався ще один витік — особиста інформація 237 тисяч держслужбовців була розкрита через кібератаку на Департамент транспорту.

Источник материала
loader