У Молдові проходять вибори президента та референдум щодо вступу країни в ЄС
У Молдові проходять вибори президента та референдум щодо вступу країни в ЄС

У Молдові проходять вибори президента та референдум щодо вступу країни в ЄС

У Молдові у неділю проходять вибори президента і конституційний референдум щодо європейської інтеграції країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

Виборчі дільниці залишатимуться відкритими з 07:00 до 21:00 у неділю. Очікується, що у голосування візьмуть участь понад три мільйона людей.

За посаду президента Молдови змагаються одинадцять кандидатів, що є найбільшою кількістю після повернення до прямих президентських виборів у 2016 році. Зокрема, у президентських перегонах беруть участь чинна лідерка країни Майя Санду (Дія і солідарність), Олександр Стояногло (Партія соціалістів) та Ренато Усатий (Наша партія).

По всій Молдові були відкриті 1957 виборчих дільниць. До голосування можуть долучитися громадяни, які мешкають за кордоном, – у 37 країнах відкрили 234 виборчі дільниці.

Крім цього, вперше громадяни Молдови у США, Канаді, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Ісландії можуть віддати свій голос поштою.

Президентські вибори визнають такими, що відбулися, якщо у них візьмуть участь не менше 30% виборців. Перемогу отримає кандидат, який набере абсолютну більшість голосів. Якщо цього не станеться, за два тижні відбудеться другий тур президентських виборів.

Головним претендентом на президентську посаду є нинішній президент Молдови Майя Санду. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, у першому турі виборів Санду може отримати від 24,5% до 35,5% голосів виборців. Санду є давнім другом України й неодноразово висловлювала підтримку українцям у боротьбі з російськими окупантами.

Головним опонентом Майі Санду молдовські політологи вважають колишнього генерального прокурора республіки та ексзаступника голови парламенту Олександра Стояногло. Він – висуванець лівої проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова. Його потенційна електоральна підтримка, згідно з соціологічними опитуваннями, – від 9,9% до 12% голосів виборів.

Далі йде політик з напівкримінальним минулим та російським паспортом Ренато Усатий. Усатий – голова партії «Наша партія», яка начебто виступає одночасно і проти ЄС, і проти Митного союзу з РФ. 20 жовтня його готові підтримати від 6,2 до 11,6% виборців (згідно з результатами різних опитувань).

Як повідомляв Укрінформ, у Молдові напередодні президентських виборів та референдуму щодо вступу в ЄС дедалі більше людей отримували у месенджерах фейкові повідомлення, автори яких намагаються маніпулювати громадською думкою.

Теги по теме
Молдова
Источник материала
loader