Для відновлення родючості ґрунтів Україні знадобиться майже 30 р
Для відновлення родючості ґрунтів Україні знадобиться майже 30 р

Для відновлення родючості ґрунтів Україні знадобиться майже 30 р

За оцінками Держекоінспекції, рф завдала екосистемам України збитків у розмірі 1 трлн 260 млрд грн. Серед них збитки земельним ресурсам становлять 400 млрд грн, з яких понад 2 млрд грн — це наслідки забруднення ґрунтів. Для повного відновлення родючого шару необхідно майже 30 років. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Серед технологій, що використовуються для відновлення земель, можна виділити рекультивацію, меліорація, фітомеліорацію та різні хімічні засоби очищення. Яка з цих технологій є менш затратною та ефективною, а також які нові розробки пропонують наукові установи розповів директор Інституту нанотехнологій органічних продуктів “АВЕЛАЙФ” Тимур Левда в етері Українського радіо Вінниця.

В Україні майже 150 тисяч квадратних кілометрів забруднені внаслідок воєнних дій, а збитки від забруднення ґрунтів склали понад 2 млрд грн. Найпростіший спосіб рекультивації земель полягає у засипанні виробів та уламків від снарядів, зазначив Левада. Однак реабілітація ґрунтів на місцях обстрілів потребує не лише розмінування, а й подальшого очищення від інших хімічних залишків, які залишаються в ґрунті.

Для цього використовуються спеціальні види рослин, і технологія фіторемедіації стає особливо актуальною.

“Насправді, наслідки військової агресії набагато більші. Багато земель не просто пошкоджені, а й знешкоджені”, — пояснив Тимур Левда.

Він зазначив, що зараз існує декілька шляхів для відновлення родючості ґрунтів. Рекультивація полягає в оновленні та підвищенні родючості, що можна досягти за допомогою звичайних добрив, але це не зовсім природно. Інститут має рішення, які дозволяють відновлювати родючість природним шляхом, використовуючи навіть переробку відходів.

Рекультивація — це один із методів відновлення ґрунтів. Цей процес передбачає зрізання верхнього шару ґрунту, який найбільше постраждав. Проте цей шар є менш родючим, тому вирощування культур на голій землі може бути ускладненим.

“Наше завдання — зробити родючий шар за допомогою мікроорганізмів. Для цього потрібні рослинні рештки та бактерії-деструктори, які допомагають у процесі переробки”, — зазначив Тимур Левда.

Технології відновлення ґрунтів є затратними та тривалими, однак Інститут “АВЕЛАЙФ” розробляє рішення, які дозволяють зробити цей процес більш економічним за рахунок використання натуральних продуктів замість хімічних добрив.

Наприклад, для збагачення одного гектара землі при вирощуванні цукрового буряку витрати на їхню технологію складають три тисячі гривень на гектар, тоді як на традиційні добрива потрібно витратити від трьох з половиною до чотирьох тисяч гривень.

Технології, що розробляються інститутом, вже використовуються в різних регіонах, зокрема на деокупованих землях Миколаївської області, а також у Вінницькому, Львівському та Тернопільському регіонах. За словами Левади, попри те, що в Україні поки що немає державної програми з відновлення ґрунтів, дослідження проводяться на рівні приватних господарств.

“Ми впровадили як реальну інноваційну розробку, зареєстрували та патентували її”, — повідомив Левада.

На думку Тимура Левди, Україні слід розвивати технології очищення ґрунтів та запозичити досвід інших країн, які вже реалізують подібні проєкти.

“В країні дуже багато відходів, які можуть бути корисними для відновлення родючості ґрунтів”, — підкреслив Левада.



Перегляди: 0
Источник материала
loader