Президентка Молдови про результати референдуму за ЄС: «Нашу країну атакували десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою»
Президентка Молдови про результати референдуму за ЄС: «Нашу країну атакували десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою»

Президентка Молдови про результати референдуму за ЄС: «Нашу країну атакували десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою»

Підтримали намір вступу в ЄС лише 50,41% громадян Молдови, а серед тих, хто живе в країні — лише 45%.

Президентка Молдови Мая Санду, коментуючи попередні підсумки виборів та референдуму в країні, заявила, що злочинні угруповання та іноземні сили «атакували Молдову десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою». Про це вона сказала у виступі в своєму передвиборчому штабі, повідомляє «Європейська правда».

У своїй промові Мая Санду наголосила, що «безпрецедентний напад на свободу і демократію» тривав кілька місяців і що за цим стоять злочинні угруповання та іноземні сили, які «атакували нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою».

Санду стверджує, що влада має докази, що ці злочинні групи ставили за мету купити 300 тисяч голосів виборців, і назвала це «шахрайством безпрецедентного масштабу». Втім, вона не ствердила, що ця запланована купівля голосів відбулась і відмовилась відповідати на уточнювальні запитання.

Як пише «ЄП», раніше влада Молдови неодноразово заявляла про спроби «зламу виборів» з боку Росії та підтримуваного ним олігарха Ілана Шора, що засуджений у Молдові за крадіжку мільярда євро з трьох банків і переховується в РФ.

За офіційними даними, після підрахунку 99,5% голосів виборців,  підтримали намір вступу в ЄС 50,41% виборців, відповідь «ні» дали 49,59%. Різниця у голосах склала всього 12 243.

При цьому позитивний результат забезпечила молдовська діаспора за кордоном, натомість серед мешканців самої Молдови євроінтеграцію підтримали близько 45% виборців.

На президентських виборах, за результатами майже 98% бюлетенів, Мая Санду отримала 41.83%. Вона змагатиметься у другому турі із проросійським кандидатом від соціалістів Александром Стояногло, який отримав 26,36%. 

Фото: Мая Санду / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Молдова
Источник материала
loader
loader