У Варшаві стартує кінофестиваль Ukraïna!
У Варшаві стартує кінофестиваль Ukraïna!

У Варшаві стартує кінофестиваль Ukraïna!

У Варшаві в понеділок, 21 жовтня, стартує IX кінофестиваль українського кіно в Польщі Ukraïna!.

Як повідомила у коментарі Укрінформу директорка кінофестивалю Беата Бєронська-Лях, упродовж тижня, до 27 жовтня, в межах кінофестивалю у трьох кінотеатрах польської столиці (Кinoteka, Atlantic, Центр кінокультури імені Анджея Вайди) покажуть понад 60 різних фільмів.

«Я дуже рада, що сьогодні розпочинається фестиваль, оскільки під знаком питання було те, чи вдасться створити відповідну програму, чи буде достатня кількість фільмів, і зараз маємо понад 60 фільмів у конкурсі», - зазначила Бєронська-Лях.

У Варшаві стартує кінофестиваль Ukraïna! - Фото 1

Особливістю цьогорічного фестивалю його директорка назвала те, що в його межах буде окрема секція про кримських татар.

«Я вважаю, що це дуже важлива частина нашого фестивалю, адже в цьому році минає 80 років від депортації кримських татар з Криму та 10 років окупації півострова»,- зауважила очільниця кінофестивалю.

Вона додала, що фільми про кримських татар демонструватимуться як під час головного конкурсу, так і поза конкурсом у секції документального кіно. Зокрема, відбудеться показ документального фільму «Тиха депортація», в якому розповідається про долю семи кримських татар в окупації. Поза конкурсом в межах кінофестивалю відбудеться також експертна дискусія про Крим і долю кримських татар в окупації.

За її словами, цьогорічний фестиваль включає три основні конкурсні секції: документальну (11 кінострічок), ігрового кіно (12 фільмів) і короткометражного фільму (20 фільмів). Фільми у цих категоріях оцінюватиме журі, у складі якого відомі польські та українські кіномитці й діячі культури.

Бєронська-Лях повідомила, що цьогорічний фестиваль відкриє художній фільм «Сірі бджоли» режисера Дмитра Мойсеєва, який отримав нагороду Одеського міжнародного кінофестивалю. А завершиться він показом стрічки «Редакція» Романа Бондарчука.

Директорка кінофестивалю підкреслила, що під час цьогорічного кінофестивалю будуть показані дві кінострічки, які претендують на кінопремію «Оскар» від Польщі та України. Йдеться зокрема про художній фільм «Під вулканом» режисера Даміана Коцура.

«Це фільм, який є польським кандидатом на «Оскар», але в якому не сказано жодного польського слова, і в ньому грають українські актори», - зауважила директорка кінофестивалю.

Вона звернула увагу, що це душевна картина про українську інтелігентну родину, яка на початку війни перебувала у відпустці на Тенерифе. Їхнє повернення до Києва стало неможливим і в одну мить родина перетворилася з туристів на біженців.

Йдеться також про фільм «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка, який є претендентом від України на здобуття кінопремії «Оскар».

Серед супутніх подій, на фестивалі проведуть експертні дискусії. Крім дискусії про долю кримських татар, відбудуться також дебати про українську меншину в Польщі.

«Особисто для мене важливою також буде дискусія щодо протидії дезінформації, тобто про інструменти інформаційної війни, яку Росія веде проти України, а також проти Польщі та усього цивілізованого світу», - зазначила Бєронська-Лях.

Вона додала, що сторінки кінофестивалю в соцмережах у минулі роки неодноразово зазнавали атак кіберзловмисників і хейтерів.

Під час фестивалю буде проведено дискусію кінопродюсерів про спільне польсько-українське кіновиробництво. На кінофестивалі відбудуться також заняття для наймолодших, показ українських мультфільмів для дітей, майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Крім того, в межах заходу відбудуться дві виставки: фотографій з України польської режисерки Карини Бендковської, а також графічних плакатів Івони Ціхи.

Із жовтня по грудень цього року кінофестиваль Ukraïna! також побуває в інших містах Польщі. Зокрема, йдеться про Вроцлав, Краків, Гожув Великопольський, Гдиню, Торунь, Білосток, Лодзь, Люблін, Плоцьк, Познань, Щецін, Глівіце, а з 1 по 17 листопада 2024 року фестивальні фільми можна буде переглянути на онлайн-платформі Megogo.pl.

Як повідомлялося, кінофестиваль Ukraïna! організовується у Польщі з 2016 року.

Фото: U!FF, Facebook

Теги по теме
Украина Польща Кино
Источник материала
loader
loader