Попит на електромобілі в ЄС продовжує падати
Попит на електромобілі в ЄС продовжує падати

Попит на електромобілі в ЄС продовжує падати

Чергову невтішну статистику опублікувала Європейська асоціація автовиробників АСЕА. Всупереч усім вживаним законодавчим заходам інтерес до електромобілів у Європі продовжує знижуватися.

У вересні 2024 року реєстрація нових автомобілів у країнах ЄС скоротилася на 6,1%. Зокрема, зниження купівельної активності спостерігалося на таких важливих ринках, як Франція (-11,1%), Італія (-10,7%) та Німеччина (7%). З чотирьох основних ринків лише Іспанії було зафіксовано зростання продажу нових авто (+6,3%).

За підсумками 9 місяців цього року реєстрації нових легкових автомобілів у Європі стабілізувалися на рівні +0,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року та досягли майже 8 млн екземплярів. Збільшення споживчого попиту спостерігалося в Іспанії (+4,7%) та Італії (+2,1%), а ось у Франції та Німеччині продажі знизилися на 1,8% та 1% відповідно.

Попит на електромобілі в ЄС продовжує падати - Фото 1

“Зелена” контрреволюція

Частка ринку електромобілів (BEV) у вересні в ЄС становила 17,3%, що на 2,5% більше, ніж у вересні минулого року, проте, якщо брати результати за 9 місяців, то попит на електромобілі знизився на 5,8%, а ринкова частка скоротилася із 14 до 13,1%. Найменший інтерес до електромобілів продемонстрували на батьківщині автомобілів з ДВС, де їх продаж упав на 28,6%.

Реєстрація гібридних PHEV машин у вересні впала на рекордні 22,3%. На частку PHEV у вересні припадало лише 6,8% ринку, що на 1,4% менше, ніж за аналогічний місяць минулого року. Всього було реалізовано 54889 гібридів, що заряджаються.

Класичні гібриди (HEV), навпаки, мали хороший попит, а продажі зросли на 12,5%. Ринкова частка HEV досягла 32,8%, що на 5,4% більше, ніж у вересні 2023 року, і випередила показники автомобілів з бензиновими моторами.

Попит на електромобілі в ЄС продовжує падати - Фото 2

Традиційні цінності

У вересні попит на автомобілі з бензиновими двигунами виявився рекордно низьким (-17,9%), причому на всіх чотирьох ключових ринках. Зокрема, у Франції скорочення становило 31,9%, Італії – 23,3%, Німеччини – 15,2% та Іспанії – 10,7%. У вересні частка ринку бензинових авто становила 29,8%, що на 4,2% менше, ніж у вересні 2023 року. Відчутне зниження продажів (-23,5%) спостерігалося і сегменті дизельних машин. За підсумками реєстрацій частку дизельних машин у вересні припало 10,4%. Загалом спад спостерігався на двох третинах ринку.

Источник материала
loader