У В’єтнамі обрали президентом військового генерала
У В’єтнамі обрали президентом військового генерала

У В’єтнамі обрали президентом військового генерала

Національні збори (парламент) В’єтнаму обрали президентом військового генерала Луонга Куонга.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

Куонг понад 40 років служив у в’єтнамській армії, є членом політбюро Комуністичної партії В’єтнаму з 2021 року.

67-річний Куонг замінив То Лама, який виконував обов’язки президента, а у серпні був призначений генеральним секретарем правлячої Комуністичної партії В’єтнаму. Посада генсека є найвпливовішою у В’єтнамі, тоді як президент виконує переважно церемоніальні функції, зокрема зустрічається з іноземними високопосадовцями.

Призначення нового президента відбулося після кількох місяців політичної турбулентності у В’єтнамі та смерті колишнього генерального секретаря Комуністичної партії В'єтнаму Нгуєна Фу Чонга, який керував країною з 2011 року.

За словами експертів, призначення Куонга президентом стане «кроком до стабілізації системи». Крім того, це спроба відновити баланс між різними фракціями у В’єтнамі, особливо перед партійним з’їздом 2026 року.

Водночас критики вважають, що призначення Куонга посилить політичні репресії у країні. Це може статися через підтримку ним політики генерального секретаря у питаннях боротьби з корупцією, яку розглядають як елемент тиску на опонентів.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії В'єтнаму Нгуєн Фу Чонг помер у серпні у віці 80 років.

Впродовж останніх місяців троє вищих керівників партії пішли у відставку після звинувачень у протиправних діях.

Фото: EPA/UPG

Теги по теме
Президент Армия
Источник материала
loader