ЄС очікує, що у Казані Гутерреш закличе Путіна зупинити агресію проти України
ЄС очікує, що у Казані Гутерреш закличе Путіна зупинити агресію проти України

ЄС очікує, що у Казані Гутерреш закличе Путіна зупинити агресію проти України

Європейський Союз очікує, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який прибув у Казань для участі у саміті БРІКС, закличе Путіна зупинити російську агресію проти України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейський Союз в цілому та високий представник ЄС, зокрема, потужно підтримують ООН та генерального секретаря Антоніо Гутерреша. Він робить все, що може, щоб знайти вихід з цілого ряду криз, які вирують у світі в наші дні. Ми знаємо, що Антоніу Гутерреш перебуває в Казані, і ми віримо, що він посилить заклик до Росії та до Путіна повністю та без додаткових умов зупинити жорстоку агресію проти народу України, а також негайно та безумовно вивести російські війська з території України, як це вже вимагається вже у низці резолюцій Генеральної Асамблеї ООН», - зазначив Стано.

Водночас він зауважив, що ЄС засуджує дії Росії, яка зловживає своїм статусом країни, що головує у БРІКС, та намагається продемонструвати, що вона більше не є в міжнародній ізоляції та відновлює втрачену до неї довіру світового співтовариства.

«Я можу лише нагадати, що Путін, який приймає цей саміт, є персоною, яка була звинувачена Міжнародним кримінальним судом. Є ордер на арешт Путіна за підозрою у скоєнні воєнних злочинів», - сказав речник ЄС.

Коментуючи участь у саміті БРІКС інших лідерів та делегацій, він зауважив, що ці країни самостійно ухвалюють рішення і часто мають різноспрямовані інтереси. За його словами, більшість з цих країн мають програми індивідуального партнерства та добрі лінії співробітництва й комунікації з ЄС.

«Тож ми можемо лише підкреслите те, що вони вже знають: Путін очолює країну, яка веде злочинну агресію проти сусідньої держави. Росія грубо порушує Хартію ООН, міжнародне право, вона за керівництва Путіна призвела до негативних глобальних наслідків. Багато з країн-членів БРІКС або ті, хто були запрошені на цей саміт в Казані, на собі відчувають ці наслідки, наприклад, у високих цінах на продовольство та на енергію. Ми віримо, що всі учасники зустрічі в Казані скористаються цією подією, щоб ще раз закликати Путіна негайно зупинити війну проти України, дотримуватися положень Хартії ООН та міжнародного права», - наголосив речник ЄС.

Він окремо підкреслив, що країни, які беруть участь у форумі БРІКС в Росії, добре знають, що Росія є країною з нульовою репутацією, з якою неможливо пов’язувати жодні плани на майбутнє.

«Ви не можете довіряти такій країні, як Росія, коли точно знаєте із дуже недавньої історії, що Росія не дотримується власних зобов’язань та агресивно проштовхує свої інтереси, включно з використанням військової сили. Росія навіть зараз, у ці дні, коли відбувається зустріч, прямо порушує Хартію ООН, міжнародне право та власні міжнародні правові зобов’язання. І партнери добре про це знають», - додав Стано.

Як повідомляв Укрінформ, у МЗС України критично оцінив поїздку генсека ООН Гутерреша на саміт БРІКС у Росії, оскільки він, як офіційна особа, відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, однак прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. На переконання України, це неправильний вибір, що не сприяє справі миру та шкодить репутації ООН.

Теги по теме
Евросоюз ООН
Источник материала
loader
loader