Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині
Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині

Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині

Фахівці Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки виявили у ґрунтах на звільнених територіях Миколаївської області підвищений вміст миш’яку, свинцю, міді, цинку та залишків вибухових речовин.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

Військові екологи провели дослідження після звернення Миколаївської обласної військової адміністрації, яка опікується ліквідацією забруднення довкілля компонентами вибухонебезпечних предметів.

Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині - Фото 1

Виявлені забруднення є наслідком російських ракетних і артилерійських ударів, що мали хаотичний характер та влучали у підприємства і склади зберігання засобів захисту рослин, агрохімії (отрутохімікатів) і пального.

Окремі ділянки зазнали значного ушкодження ґрунтового покриву з порушенням його природного стану, що потребуватиме великих зусиль для рекультивації порушених земель.

Фахівці обстежили земельні ділянки в районі міста Снігурівка та села Шевченкове. Були відібрані зразки ґрунту, мулу та води з річки Інгулець.

Військові екологи провели низку вимірювань найсучаснішими приладами.

Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині - Фото 2

Детальніші результати з’являться після аналізу зразків у лабораторних умовах за участі фахівців Української лабораторії якості й безпеки продукції агропромислового комплексу.

Проведені дослідження сприятимуть відновленню постраждалих територій та поверненню їх до господарського використання, відтворення природних екосистем, у тому числі особливо цінних земель природно-заповідного фонду.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві презентували проєкт для підвищення обізнаності про забруднення земель мінами.

Фото: mil.gov.ua

Теги по теме
Минобороны Земля Экология
Источник материала
loader
loader