У Стрийському районі на Львівщині шукають поховання гетьмана Івана Виговського
У Стрийському районі на Львівщині шукають поховання гетьмана Івана Виговського

У Стрийському районі на Львівщині шукають поховання гетьмана Івана Виговського

У Стрийському районі Львівщини у селі Руда Гніздичівської громади шукають прах гетьмана Івана Виговського.

Про це повідомили у Фейсбуці Стрийської райдержадміністрації, передає Укрінформ.

Як зазначається, навколо пошуків праху Гетьмана Івана Виговського об’єдналися науковці, представники місцевої влади та члени пошукових організацій.

Пошуки відбуваються в межах науково-дослідного проєкту культурної дипломатії «У пошуках праху Івана Виговського у Руді».

«У селіРуда Гніздичівської громади відбулося перше виїзне засідання координаційної ради. Слід зазначити, що є кілька версій щодо поховання легендарного гетьмана, але точне місце його захоронення на сьогодні достеменно невідоме», - йдеться у повідомленні.

Пошук місця захоронення гетьмана Івана Виговського вважають чи не найбільшою інтригою історії України останнього століття. І у нинішньому часі основним завданням координаційної ради є не просто знайти прах Івана Виговського, а й відновити пам’ять про гетьмана української козацької держави, який страчений за участь у боротьбі за незалежність України.

Іван Виговський (бл. 1608-1664) - український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави у Наддніпрянській Україні (1657-1659), Великий гетьман Руський (1658-1659). Арештований поляками і козаками гетьмана Павла Тетері. Страчений у ніч з 16 на 17 березня поблизу села Вільховець.

Теги по теме
Украина История
Источник материала
loader
loader