У Криму з початку року провели щонайменше 15 обшуків у будинках «Свідків Єгови»
У Криму з початку року провели щонайменше 15 обшуків у будинках «Свідків Єгови»

У Криму з початку року провели щонайменше 15 обшуків у будинках «Свідків Єгови»

У тимчасово окупованому Криму з початку року російські спецслужби провели щонайменше 15 обшуків в будинках вірян релігійної громади «Свідки Єгови».

Про це повідомив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко, передає Укрінформ.

«Наразі відомо про щонайменше 15 обшуків у домівках «Свідків Єгови», проведених окупаційними спецслужбами на території півострова з початку цього року». - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок чергового незаконного обшуку в серпні було відкрито кримінальну справу проти 68-річної вірянки Тамари Братцевої, у жовтні – проти 53-річного Віталія Бурика. Жінку відпустили під підписку про невиїзд, а чоловіка відправили під домашній арешт, звинувативши в організації діяльності екстремістської організації.

За словами Ярошенка, станом на середину жовтня 2024 року, «суди» у Криму винесли вироки 13 «Свідкам Єгови», 11 з яких отримали позбавлення волі термінами від 6 до 6,5 років. Найсуворіше покарання отримав Віктор Сташевський, якого цьогоріч перевели з колонії у тюрму «Владимирський централ» через регулярні дисциплінарні стягнення. 

«4 представникам вище зазначеного осередку, яким «Ялтинський міський суд» виніс обвинувальні вироки у 2023 році, «Верховний суд» Криму цього року їх скасував і відправив на повторний судовий розгляд», – підкреслив аналітик.

Раніше повідомлялося, що у 2022 році російські силовики провели близько 50 обшуків у «Свідків Єгови», у 2023 – щонайменше 10.

За даними «Свідків Єгови», 31 вірянин зазнав кримінального переслідування в тимчасово окупованому Криму. У цю цифру входять також ті «Свідки Єгови», які перебувають на волі, однак через кримінальне переслідування змушені були залишити територію Криму.

Нагадаємо, у 2017 році Верховний суд Росії визнав релігійну організацію «Свідки Єгови» екстремістською та заборонив її діяльність у РФ та в тимчасово окупованому Криму. Діяльність «Свідків Єгови» дозволена в абсолютній більшості країн світу.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Теги по теме
Крым Религия
Источник материала
loader