Лінус Торвальдс пояснив виключення росіян з команди підтримки ядра Linux
Лінус Торвальдс пояснив виключення росіян з команди підтримки ядра Linux

Лінус Торвальдс пояснив виключення росіян з команди підтримки ядра Linux

Днями з’явилася новина про те, що кількох розробників було усунено від роботи у команді підтримки основного ядра Linux через їхні зв’язки з росією. Згодом засновник розробки ядра Linux та її головний архітектор Лінус Торвальдс прокоментував це питання.

Вже пару днів у Мережі вирують різні чутки та думки з приводу того, що кількох мейнтейнерів ядра Linux прибрали з файлу MAINTAINERS через те, що вони є росіянами або використовують російські адреси електронної пошти. Це сталося після публікації відповідного патчу, автором якого є Грег Кроа-Гартман. Звісно, росіяни були невдоволені, і після цього почали з’являтися пропозиції скасувати це виправлення. У Phoronix зазначають, що деякі розробники були здивовані цим рішенням, а інші засмутилися через те, що нові “вимоги до відповідності” були не проговорені публічно, що про цю політику ніхто не знав, і тепер вона може бути причиною зловживань.

Автор патчу не прокоментував своє рішення, а от автор Linux Лінус Торвальдс висловив свою позицію доволі чітко та прозоро. Він впевнений, що багато з цих коментарів залишають російські тролі та боти, і зазначив, що цю зміну неможливо скасувати, і думка кількох ботів на ухвалене рішення ніяк не вплине.

“До відома невинних спостерігачів, які не є акаунтами фабрик ботів, – “різні вимоги щодо відповідності” – це не лише американська фішка. Якщо ви ще не чули про російські санкції, спробуйте колись почитати новини. І під «новинами» я не маю на увазі російський державний спам, – заявив Лінус Торвальдс. – Щодо надсилання мені виправлення – будь ласка, використовуйте ту кашу, яку ви називаєте мізками. Я фін. Ви думали, що я “підтримуватиму” російську агресію? Очевидно, справа не лише у відсутності реальних новин, але й у відсутності знань з історії”.

Таким чином, рішення щодо усунення з команди підтримки ядра Linux розробників, тим чи іншим чином пов’язаних з росією, отримало схвалення Лінуса Торвальдса і залишиться незмінним. Але поки немає ясності щодо того, чи будуть патчі від цих мейнтейнерів прийматися до основної версії ядра, адже розшифрувати походження патчів буває досить складно, якщо не використовувати адресу електронної пошти, явно прив’язану до конкретного регіону.

Лінуса Торвальдса також запитали, чи не підписував він якусь угоду про конфіденційність, на що він відповів, що не підписував і в юридичні деталі вдаватися не збирається. “Я також не збираюся обговорювати юридичні питання з випадковими інтернет-користувачами, які, як я серйозно підозрюю, є проплаченими особами і/або були ними підбурені”, – зазначив засновник Linux.

Источник материала
loader