Напруженість на Близькому Сході збільшує ціни на нафту
Напруженість на Близькому Сході збільшує ціни на нафту

Напруженість на Близькому Сході збільшує ціни на нафту

Ціни на нафту підвищилися в п’ятницю, спрямовуючись до щотижневого зростання понад 1% на фоні зростаючої напруженості в найбільшому нафтовидобувному регіоні світу — на Близькому Сході, повідомляє агентство Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent виросли на 18 центів (0,2%) до $74,56 за барель, тоді як ф’ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) у США піднялися на 15 центів (0,2%), досягнувши $70,34 за барель.

Аналітик ринку IG Тоні Сайкамор зазначив, що «ми залишаємося при думці, що поточна справедлива ціна нафти знаходиться на рівні близько $70, де вона і є зараз». Він підкреслив, що інвестори очікують нових чинників, які можуть вплинути на ціну, зокрема результати зустрічі Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників та реакцію Ізраїлю на ракетний удар з боку Ірану 1 жовтня.

В обох еталонних сортах нафти у попередній сесії було зафіксовано зниження цін на 58 центів за барель, оскільки трейдери намагалися оцінити вплив напруженості на Близькому Сході на ринок.

Серед ключових факторів, які турбують нафтових трейдерів, є можливий удар Ізраїлю по нафтовій інфраструктурі Тегерану у відповідь на ракетний обстріл, хоча за інформацією, Ізраїль планує атакувати військові, а не ядерні чи нафтові об’єкти.

На додачу, представники США та Ізраїлю планують відновити переговори щодо припинення вогню та звільнення заручників у Газі найближчими днями. Проте, попередні спроби досягти угоди виявилися невдалими. Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив стурбованість щодо затяжної ізраїльської кампанії в Лівані, тоді як Франція закликала до дипломатії та припинення вогню.

Сайкамор також зазначив, що переговори про припинення вогню мають незначний негативний вплив на ціни на нафту, оскільки увага зосереджена на конфлікті в Лівані та можливій реакції Ізраїлю на Іран.

Інвестори також чекають на більш чіткі рішення щодо економічної політики Китаю, хоча аналітики не очікують, що ці заходи суттєво вплинуть на попит на нафту з боку Китаю, який є другим за величиною споживачем у світі.

Источник материала
loader