Отримати карту поляка стане важче
Отримати карту поляка стане важче

Отримати карту поляка стане важче

За словами польських посадовців, були випадки, коли місцеві архіви або суди у країнах, де діє програма, брали участь у фальсифікаціях документів.

Через зловживання, пов’язані з використанням заявниками підроблених документів для підтвердження польського походження уряд Дональда Туска планує внести зміни у міграційну політику та ускладнити отримання карти поляка. Про це у четвер, 24 жовтня, повідлмляє польське видання .

 

 

Раніше, щоб отримати документ, заявнику потрібно довести наявність родичів польської національності за прямою висхідною лінією (мати, батько, бабуся, дідусь або двоє з прабабусь і прадідусів) або брати активну участь у польських організаціях не менше трьох років. При цьому розмовляти польською було необов’язково. 

 

Вказується, що уряд Польщі планує повернути підтвердження знання польської мови і головне – більш прискіпливо оцінюватимуться документи претендентів, а діячі польських громадських організацій більше не матимуть пільг при отриманні цього документа.

 

У звіті Центру міграційних досліджень за червень 2022 року вказується, що із 162 тисяч карток (дані зібрані 7 років тому) менш як 7 тисяч (4%) дісталися людям без польського походження.

 

Як пише Rzeczpospolita, сьогодні понад 206 тисяч осіб є володарями “карти поляка” – найбільше карток було видано білорусам та українцям.

 

Власники Карти Поляка можуть отримувати фінансову підтримку від польської держави під час перших дев’яти місяців проживання в Польщі. За даними 2023 року, держава виділила на ці потреби близько 40 мільйонів злотих. Проте із кожним роком кількість запитів на такі виплати зростає. У 2022 році було подано рекордні 12 тисяч заявок, що вдвічі більше, ніж у 2020 році. Державні органи не завжди встигають опрацьовувати всі запити вчасно, що призводить до затримок у наданні фінансової допомоги.

 



Теги по теме
Польща
Источник материала
loader
loader