Повідомлено про підозру російським окупантам, які викрали та катували сімейну пару у Вовчанську
Повідомлено про підозру російським окупантам, які викрали та катували сімейну пару у Вовчанську

Повідомлено про підозру російським окупантам, які викрали та катували сімейну пару у Вовчанську

Повідомлено про підозру російським окупантам, які викрали та катували сімейну пару у Вовчанську - Фото 1

Під час окупації частини Харківщини в березні 2022 року росіяни вдерлись в будинок сімейної пари, побили їх автоматом та битою, стріляли по ногах й погрожували вбивством за українську позицію й сприяння ЗСУ. Не вибивши з подружжя жодних зізнань, росіяни обшукали їх будинок і вкрали сто тисяч гривень.

Після цього потерпілих викрали й привезли на територію Вовчанського агрегатного заводу, де окупанти влаштували катівню. Там сімейну пару розділили: чоловіка залишили на контрольно-пропускному пункті, а дружину затягли в будівлю, де працівник фсб звʼязав їй руки скотчем, прикріпив до мочок вух електричні дроти і задавав питання щодо місця розташування підрозділів Збройних Сил України. Коли жінка давала незадовільну відповідь, її били током. Допит тривав три години, після чого окупанти відпустили заручників.

За декілька місяців працівник фсб разом з російськими військовими увірвався до будинку подружжя й почав принижувати їх за українську позицію, погрожувати за це розстрілом і обшукувати помешкання на наявність зброї й наркотиків. Не знайшовши бажаного, росіяни намагались вилучити автомобіль потерпілих. Подружжя з такою вимогою не погодилось і почало чинити опір, у результаті чого чоловіка жорстоко побили резиновим шлангом для поливу, що призвело до чисельних травм кінцівок й тулуба.

Оперативники Департаменту карного розшуку Нацполіції встановили особи злочинців. Це – 42-річний військовослужбовець 71 ордена червоного прапора бригади десантних кораблів балтійського флоту зс рф з Калінінградської області та 52-річний керівник однієї з оперативних груп 5-ї служби фсб рф з Ростова-на-Дону.

Слідчі Нацполіції зібрали достатньо доказів, щоб оголосити їм про підозру за жорстоке поводження з цивільним населенням, вчинене групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України) та порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України). Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво в провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.

За матеріалами Головного слідчого управління

Національної поліції України

Tweet
Источник материала
loader
loader