53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі
53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі

Фестиваль триватиме до 3 листопада.

Церемонія відкриття відбудеться цього вечора в Червоній залі Будинку кіно. Фільмом відкриття «Молодості» стане драма Лукаша Карвовського «Дві сестри» (Польща — Україна) про зведених сестер-польок, які вирушають до України, щоб урятувати тяжко пораненого батька.

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 1

«Дві сестри»

Цьогоріч фестиваль проходить удруге від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну і дотримується довоєнного формату: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма.

Основним фестивальним майданчиком слугуватиме кінотеатр «Жовтень». Покази програм Teen Screen, «Спеціальні події», «Українські прем’єри», «Скандинавська панорама» та ретроспективного «Сторіччя» відбуватимуться в Будинку кіно — вперше після багаторічної перерви фестиваль повертається на цю легендарну локацію.

Втішна особливість 53-ї «Молодості», надто з урахуванням обставин — помітна кількість українського кіно. Так, до Національного конкурсу короткого метра ввійшли 19 робіт різних жанрів і форм. У Міжнародному повнометражному конкурсі представлена драма Жанни Озірної «Медовий місяць». До позаконкурсної програми «Українські прем’єри» ввійшли одразу п’ять робіт (торік було лише дві) — чотири документальних і одна ігрова. Україно-британо-американська копродукція «Антарктида: Щоденники війни» (реж. Володимир Хомко) розповідає про зимівлю наших науковців на антарктичній станції «Академік Вернадський» після повномасштабного вторгнення.

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 2

«Антарктида: Щоденники війни»

«Книголови» (реж. Тетяна Ганжа, Україна — Польща) — дослідження спільноти київських букіністів. «Ізоляція» (реж. Ігор Мінаєв) — свідчення про нелегальну тюрму, обладнану окупантами в Донецьку на території колишнього артцентру. Dear Beautiful Beloved (реж. Юрій Речинський) задокументовує стратегії виживання українців в умовах, коли надзвичайний стан став буденністю. «Малевич» (реж. Дар’я Онищенко) — ігровий байопік про Казимира Малевича.

У документальному конкурсі буде представлено повнометражний дебют Ігоря Волочія Ride the Line про двійко друзів-відчайдухів, що вирушають у веломарафон уздовж лінії фронту, аби зібрати кошти на допомогу Україні, та польську картину «Квіти України» (реж. Аделіна Борець) про жінку, яка бореться з забудовниками за свою хатинку.

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 3

Ride the Line

Звісно, особливу увагу кіноманів привернуть позаконкурсні секції «Фестиваль фестивалів» і «Спеціальні події». У першій, зокрема, відбудуться українські прем’єри фільмів-призерів Каннського («Універсальна мова», Канада;), Венеційського («Вермільйо», Італія) і Карловарського («Раптовий погляд на глибші речі», Велика Британія) фестивалів і фестивалю «Санденс» («Сухо», Мексика; «Справжні Ґаучо», Аргентина; «Порцелянова війна», Україна — США). А в «Спеціальних подіях», знов-таки, очікується кілька українських прем’єр. «Доппельґанґер» і «Позивний “Артист”» (режисер обох — Максим Тузов), відповідно про перевтілення видатного українського актора Олексія Богдановича в студента театрального інституту і про іншого актора, Олександра Печерицю, який долучився до українського війська після початку повномасштабного вторгнення. Domicile Сергія Рахманіна — про одеського сценариста та художника-постановника Євгена Голубенка. Також у цій секції — довгоочікувана прем’єра сатиричної комедії «Смерть Путіна» (реж. Патрик Вєґа, Польща).

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 4

«Смерть Путіна»

Для шанувальників кінокласики в програмі «Століття» покажуть «Останнє танго в Парижі» Бернардо Бертолуччі, присвячений столітньому ювілею виконавця головної ролі Марлона Брандо, та «Сніданок у “Тіффані”» Блейка Едвардса з неперевершеною Одрі Гепберн.

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 5

«Сніданок у “Тіффані”»

Фільмом-закриттям стане ігрова стрічка польського режисера Даміана Коцура «Під вулканом». Це історія про українську сім’ю з чотирьох осіб, яку початок повномасштабної агресії застав у відпустці за кордоном.

Міжнародне журі «Молодості» очолив відомий іранський режисер Мохаммад Расулоф. Він є лавреатом найпрестижніших нагород: «Золотий ведмідь» Берлінале, спецприз журі, приз FIPRESCI та головний приз секції «Особливий погляд» у Каннах. Напередодні світової прем’єри свого останнього фільму Мохаммаду довелося втекти з рідного Ірану, де його засудили до восьми років позбавлення волі, побиття батогами та штрафу з конфіскацією майна. Режисер підтримує Україну та багато років бореться з тоталітарним режимом у себе на батьківщині.

53-тя «Молодість»: які фільми покажуть на фестивалі - Фото 6

«Насіння священного інжиру»

На фестивалі покажуть його останній фільм «Насіння священного інжиру», відзначений в Каннах призом журі.

«Молодість» триватиме до 3 листопада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Кино украинское кино
Источник материала
loader
loader