Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю
Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю

Фільм української режисерки Ольги Журби «Пісні землі, що повільно горить» став переможцем основного конкурсу Ризького міжнародного кінофестивалю. В інших номінаціях перемогли ще дві українські стрічки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Riga IFF.

Документальний фільм Ольги Журби «Пісні землі, що повільно горить» (2024) був зроблений в копродукції з Данією, Швецією, Францією. Його світова прем’єра відбулася на початку вересня на Венеційському кінофестивалі (там він світоглядно протистояв пропагандистській стрічці Анастасії Трофімової «Росіяни на війні»).

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - Фото 1

Журі Ризького кінофестивалю (Riga IFF) присудило головний приз роботі Журби в основному конкурсіповнометражного художнього кіно (Feature Film Competition) з формулюванням: «Фільм, який зображує жорстоку реальність війни далеко від лінії фронту зі стійкістю, чесністю та гідністю».

Головний приз Riga IFF у міжнародному конкурсі «короткого метру» (Short Film International Competition) отримала 15-хвилинна стрічка Олексія Радинського «Там, де закінчується Росія».

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - Фото 2

Формулювання журі з приводу цієї перемоги: «Значна робота з відновлення архівів та колективної пам'яті, зібрана з особливою ретельністю, для захисту зримості та історії корінних народів Росії від імперіалістичного стирання та екологічного спустошення - питання, що мають насущну актуальність у сьогоднішній Європі».

У конкурсі кінопроєктів (пітчинг), який проходив у рамках Riga IFF Showcase, переміг українсько-польський проєкт «Завіса», який зніматиме Валерія Сочивець. Він був визначений, як «гостра, жорстка драма про стосунки з двома сильно прописаними головними героїнями».

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - Фото 3

На думку журі Riga IFF Showcase, цей проєкт «обіцяє новий сильний жіночий голос у сучасному європейському кіно, який стане дебютним повнометражним фільмом молодої, але видатного української режисерки».

Як повідомляв Укрінформ, з 17 до 27 жовтня в історичному кінотеатрі Splendid Palace у столиці Литви проходить 11-й Ризький міжнародний кінофестиваль.

Фото: facebook.com/RigaIFF

Теги по теме
Украина Кино фильм
Источник материала
loader