Європейці продають на експорт картоплю по 13 грн/кг
Європейці продають на експорт картоплю по 13 грн/кг

Європейці продають на експорт картоплю по 13 грн/кг

Ринок картоплі у Європі наразі перебуває у вичікувальному режимі.

Про це розповів генеральний директор нідерландської компанії Nedato Вім ван де Рі виданню FreshPlaza.

«Після того, як уся картопля буде збережена, ми матимемо більш чітку картину формування ціни, але оскільки збір урожаю ще в розпалі, ринок, ймовірно, деякий час залишатиметься стабільними», — вважає він.

Зараз повсюди йде збір урожаю, додає фахівець. На південному заході країни вже зібрано близько 80% урожаю.

«У попередні роки ми часто спостерігали дощі в прибережних районах приблизно в цей час, але останнім часом схід країни зіткнувся з найбільшими труднощами, за оцінками, наразі було зібрано лише близько половини площ», — додав Вім ван де Рі. 

Він визнав, що нині ринок картоплі фрі не відчуває особливого ажіотажу. Переробники збирають свій урожай, і цей процес триватиме до середини листопада. Виробники, які мають суху картоплю, що зберігається в закритих приміщеннях, не збираються продавати її за нинішню ціну в 12,5 євроцентів (близько 5,3 грн). 

«Те, що зараз відносно добре, то це експортний ринок. Ціна на столову картоплю досягала навіть 30 євроцентів (близько 13,3 грн/кг). Однак цей ринок почав дещо падати через збільшення пропозиції з Франції та Німеччини, де вже більше сухої картоплі», — додав фахівець.

Він зазначив, що, попри період невизначеності, більшість виробників заявляють про меншу врожайність, ніж очікувалося.

«Ми чуємо багато повідомлень про невтішні врожаї, особливо в Німеччині та Франції, у кращому разі середні, але площі там були значно більшими», — підсумував Вім ван де Рі.

Источник материала
loader