Суддю з Вінниці виправдали від хабаря
Суддю з Вінниці виправдали від хабаря

Суддю з Вінниці виправдали від хабаря

Суддю з Вінниці виправдали від хабаря - Фото 1

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області визнав суддю Вінницького міського суду Вінницької області Анатолія Барʼяка невинуватим в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 23 жовтня.

Барʼяк пропрацював суддею близько року і був звинувачений у вимаганні хабара. У 2014-му в нього на розгляді перебувала цивільна справа за позовом опікуна про визнання недійсними кредитного та іпотечних договорів, укладених недієздатним із ПАТ «Кредитпромбанком».

Суддя призначив судово-психіатричну експертизу підопічного, яка підтвердила, що на час укладання договорів він не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, оскільки страждав на шизофренію.

Однак представник позивача на прізвище Мазур заявив у Генеральну прокуратуру, що суддя вимагає у нього за позитивне рішення 3 тисячі доларів США.

2 жовтня 2014-го, підсівши до судді в машину юрист нібито дав йому 20 тисяч гривень, а 6 жовтня — аналогічно ще 25 тисяч гривень. Правоохоронці підійшли до судді, коли він 6 жовтня виходив із нарадчої кімнати.

У подальшому в автомобілі судді, у дальній частині коврику переднього пасажира, знайшли конверт із 25 тисячами гривень. Вдома у підозрюваного три купюри по 500 гривень вилучили з сидіння дивану.

Барʼяка заперечував отримання хабара і казав, що гроші йому підкинули. Фарба, якою помічали кошти, була виявлена на правій долоні судді, але той стверджував, що фарба, імовірно, перенеслася, коли хтось із правоохоронців, які приїхали на обшук, привітався з ним, потиснувши руку.

Слідчі відмовляли захисту у проведенні дактилоскопічної експертизи грошей і конверта. Тільки під час розгляду справи в суді по суті була призначена така експертиза, яка показала, що на грошах і конверті нема відбитків пальців судді Барʼяка.

Обвинувачений пояснював у судовому засіданні, що бувший працівник поліції Мазур постійно шукав зустрічей із ним, біг попереду машини, змушуючи зупинитися, сідав до автомобіля та ініціював спілкування. Під час поїздки, як запевняє Барʼяк, він був зосереджений на дорожньому русі і не контролював свого пасажира. А Мазур час від часу розмовляв якось дивно, намагаючись спрямувати розмову і говорити про розгляд певної справи справи, але він, обвинувачений, на це відповідав, що суд розбереться і ніхто проти закону йти не буде.

Такі пояснення екссудді підтверджуються записами розмови. 2 жовтня 2014-го під час спілкування в авто на різні теми Мазур зненацька каже фразу: «Двадцять», на що Барʼяк відповідає «Я не знаю про що ви взагалі ведете мову», а Мазур промовляє: «Ага», після чого знову йде діалог на різні теми. Коли Мазур намагається заговорити про конкретну цивільну справу, Барʼяк відповідає, зокрема, такими фразами: «Ну, подивимося, що ж, що ж я можу вам сказати», «Ну, я не знаю про яке ви питання там собі говорите, ніяких нема питань, як воно по закону, так воно й буде по закону, як закон пише, так воно і буде». У кінці зустрічі, коли Мазур виходить з автомобіля, Барʼяк говорить: «Ви щось забулися, це ваше?», на що Мазур сміється та говорить «До побачення.». Вийшовши з автомобіля, Мазур повертається в бік салону автомобіля, де на підлозі перед сидінням переднього пасажира видно тонкий прямокутний предмет білого кольору.

Під час наступної зустрчі 6 жовтня 20214-го із розмови знову не вбачається, щоб суддя говорив про гроші чи виманав їх. Але Мазур несподівано знову каже: «Двадцять пʼять», на що Барʼяк відповідає: «Я не знаю про що ви говорите». Мазур промовляє: «Двадцять пʼять — двадцять пʼять, без п`яти хвилин двері відкриваються». Барʼяк запитує у нього: «Це ви про номер машини з переді?», а Мазур відповідає: «Да». Далі знову йде спілкування на різні теми. Коли Мазур намагається заговорити про судову справу, суддя відповідає: «Все буде по закону, як процес каже так воно і буде, тому що ніхто проти закону йти не буде», «Суд розбереться, подивиться, якщо будуть підстави – будуть підстави для відкладення, не будуть не будуть, це ж таке, що от», «І докази, докази, збирайте докази, все щоб було по закону». Перед виходом із автомобіля Мазур запитує: «Так, то я можу бути спокійним тоді, да?», на що Барʼяк відповідає: «Спокій, це життя в нас відносне», «До побачення. Всьо забирайте, не залишайте нічого». Махур каже: «Я всьо забрав. Всьо». Пізніше цього дня в автомобілі суддя правоохоронці знайшли конверт із 25 тис. грн.

У судовому засіданні як свідки були допитані теща обвинуваченого, якій належить квартира, в якій провели обшук, дружина обвинуваченого, колишня секретарка судового засідання, керівник групи оперативних співробітників, яка проводила обшук за місцем проживання судді, оперуповноважений і колишній старший слідчий Генпрокуратури, який виїздив на обшуки в Вінницю.

Присутність у суді інших свідків, включаючи основного з них заявника Мазура, прокурор так і не забезпечив. Тому їх показання не прозвучали і перед дебатами прокурор сказав, що відмовляється від їх допиту.

Також прокурор чомусь не надав під час судового розгляду на дослідження речовий доказ — вилучені під час обшуку автомобіля судді 25 тис. грн.

Суд дійшов висновку, що при розслідуванні були допущені численні порушення, а тому обшуки в авомобілі і за місцем проживання судді були незаконними і здобуті докази є недопустимими.

Працівники правоохоронних органів, як вважає суд, діяли з очевидними ознаками провокації злочину. Серед іншого враховано характеризуючі відомості про обставин співпраці заявника Мазура з правоохоронними органами та його схильність до провокацій. Це зафіксовано у документах, що були надані стороною захисту. Зокрема, у вироку Хмельницького міськрайонного суду від 13.03.2013 встановлено, що свідок робила аудіозаписи розмов за допомогою диктофону, наданого їй спеціально для таких цілей колишнім працівником міліції Мазуром. Із матеріалів справи вбачалося, що Мазур пропонував свідку дати судді хабар і зробити при цьому запис розмови на диктофон. Із вироку Тиврівського районного суду Вінницької області від 02.08.2018 відомо, що свідок попросив у Мазура позичити кошти для відновлення посвідчення водія, але той йому сказав, що грошей не потрібно, бо нього є хлопці у Вінниці і він так здасть, після чого до свідка приїхали три чоловіка з прокуратури Вінницької області і дали гроші, щоб він їх заніс. Також мається постанова про відмову в порушені кримінальної справи від 20.10.2010, в якій зазначено, що до свідків звернувся Мазур, який назвався колишнім працівником міліції і пропонував свою допомогу у вирішенні їх проблем у суді, але тільки за умов дачі хабара судді та фіксації цього на диктофон.

Достатніх та допустимих доказів на доведення провини колишнього судді Барʼяка суд не побачив і виправдав його за недоведеністю в його діях складу злочину.

У суді першої інстанції розгляд справи тривав майже девʼять років і девʼять місяців. Барʼяк весь цей час продовжує обіймати посаду судді і отримує зарплату, хоча судові справи не розглядає.

Tweet
Источник материала
loader