З України видворили китайського вченого-шпигуна
З України видворили китайського вченого-шпигуна

З України видворили китайського вченого-шпигуна

Співробітники міграційної поліції видворили за межі України громадянина Китаю, який вів розвідувальну діяльність під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між країнами.

Про це повідомили в Національній поліції, передає Укрінформ.

Ідеться про 48-річного іноземця з науковим званням доктора технічних наук, який до приїзду в Україну працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізувалася на виробництві озброєння, а також у науково-дослідному інституті сучасної хімії.

Прибув в Україну чоловік на початку 2017 року. На території Дніпропетровської області він намагався схилити групу вчених до співпраці. СБУ затримала його під час спроби одержати за гроші таємні розробки в ракетно-космічній галузі.

З України видворили китайського вченого-шпигуна - Фото 1

Суд визнав іноземця винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України, та призначив йому позбавлення волі.

Покарання вчений відбував у виправних колоніях Дніпропетровської області, а потім – у Запорізькій.

28 жовтня шпигуна звільнили з виправного закладу. У цей же день на підставі прийнятого рішення про видворення за межі України його зустріли співробітники міграційної поліції Запорізької області, управлінь СБУ та Державної міграційної служби.

Правоохоронці доправили громадянина Китаю до пункту пропуску «Маяки-Удобне-Паланка» в Одеській області, де передали представникам прикордонної служби для подальшого відправлення до країни походження.

В’їзд ученому на територію України заборонений на найближчі п'ять років.

Як повідомляв Укрінформ, в Івано-Франківській області до 10 років позбавлення волі за шпигунство заочно засудили співробітника російської ФСБ.

Фото: Нацполіція

Теги по теме
полиция Китай
Источник материала
loader