Недобір картоплі приголомшливий: українські картоплярі недоотримали до 30% врожаю
Недобір картоплі приголомшливий: українські картоплярі недоотримали до 30% врожаю

Недобір картоплі приголомшливий: українські картоплярі недоотримали до 30% врожаю

Перед якими труднощами постали картоплярі у 2024 році

Виконавча директорка Української Асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко назвала також основні виклики для картоплярів, передає 24 Канал із посиланням на East Fruit. Щоправда, за її словами, у західних районах України виробники картоплі вийшли на свої заплановані показники врожаю, окремим навіть вдалося їх перевищити на 10 %, хоча в цілому по Україні неврожай "другого хліба".

Журнал "Садівництво" пише, що така ситуація склалася через посуху, яка тривала впродовж серпня-вересня, і збиральна техніка не могла працювати в полі. Відновилися роботи лише наприкінці вересня, після дощів.

Професійним виробникам вдалося захисти свій сформований врожай у полі, а більшість невеликих приватних підприємців, його втратили через неправильно внесені препарати, погано підібрану систему живлення тощо,
– зауважила Ольга Самойліченко.

Вона переконана, що майбутнє картоплярства в Україні неможливе без встановлення систем зрошення. Навіть ті, хто навесні були впевнені, що їм це не потрібно, вже розглядають можливість встановлення відповідних систем.

Професійне і планове виробництво картоплі не можливе без спеціальних сховищ. На жаль, поки державна програма "Доступні кредити 5-7-9" не передбачає пільгове кредитування на будівництво картоплесховищ, але Асоціація виробників картоплі вже працює над тим, що вони теж потрапили під банківське кредитування,
– наголошує експертка.

Третім складником, який забезпечить майбутнє картоплярства в Україні, Ольга Самойліченко вважає розвиток переробки. Спеціаліст називає переробку "рушійною силою" розвитку галузі, яка допоможе виходити на планове виробництво, стабільні ціни і забезпечити ефективну роботу виробників.

Наразі діє програма, спрямована на підтримку переробників, однак для участі в ній потрібно мати досвід роботи у цьому напрямі від 2 років.

Важливо! В Україні ж довгий час виробники картоплі не звертали увагу на її переробку, максимум чим займалися – це доробкою. Тому відсутність досвіду у цьому напрямі заважає стабільним, досвідченим виробникам картоплі брати участь у відповідних Програмах. Ольга Самойліченко сподівається, що якщо досвід доробки буде прирівняний до переробки, багато вітчизняних виробників картопля зможуть ефективно розвиватися у цьому напрямі.

Источник материала
loader
loader