Загинули майже всі мідії: у ресторанах Греції через спеку зникла популярна страва
Загинули майже всі мідії: у ресторанах Греції через спеку зникла популярна страва

Загинули майже всі мідії: у ресторанах Греції через спеку зникла популярна страва

Чому мідії зникають з меню ресторанів

Останні роки Греція потерпає від екстремальних погодних явищ, таких, як спека, посухи, лісові пожежі, повені та зливи, повідомляє 24 Канал із посиланням на Independent. Через це власники таверн навіть змушені прибирати з меню одну з найпопулярніших страв.

Західне видання повідомляє, що уже вдруге за три роки рекордно високі температури моря впливають на збір мідій у північній Греції, де місцеві фермери заявили про падіння вилову в 2024 році на 90%. Наступний рік теж може бути невдалим.

Важливо! Як і інші середземноморські країни, Греція особливо схильна до зміни клімату, яка цьогоріч призвела до місяців температур, вищих за середні, посухи та лісових пожеж. Через це постраждало багато сільськогосподарських культур, включно з каштанами, яблуками і вишнями.

Вчені при цьому кажуть, що екстремальні погодні умови, пов'язані з глобальним потеплінням, можуть також завдати серйозної шкоди вирощуванню морепродуктів у Греції. У липні 2024 року на країну насунула серія хвиль тепла, через що температура моря в затоці Термаїкос, її основному районі виробництва мідій, упродовж кількох днів перевищувала 30 градусів Цельсія – а це занадто спекотно для виживання мідій.

Це показує навіть найбільш скептично налаштованим, що кліматична криза вже тут. Ми дуже близькі до краху вирощування мідій у Греції, тому держава повинна підтримати місцевих фермерів,
– говорить Костас Кукарас, біолог, який вивчає морські екосистеми.

Грецька організація виробників аквакультури (HAPO) повідомляє, що обсяг вирощування їстівних водних організмів у Греції у 2021 році склав понад 619 мільйонів євро, що є третім показником у Європі після Франції та Іспанії. Вона входить до числа основних виробників середземноморських мідій у Європі та експортує майже 20 тисяч тонн, які щорічно вирощують малі сімейні підприємства.

Ми боїмося. Якщо це повториться наступного року, ми всі поїдемо, і все, що я зробив як фермер за останні 30 років, буде втрачено,
– розповів Сотіріс Царос, який вирощує мідії в невеликому містечку Кіміна.

Зараз більшість із дрібних грецьких аквафермерів опинилися на межі розорення. Вони домагаються державної компенсації для погашення боргів, тоді як інші шукають нову роботу.

Теги по теме
Греция
Источник материала
loader
loader