На Черкащині фермер вирощує яблука у формі серця
На Черкащині фермер вирощує яблука у формі серця

На Черкащині фермер вирощує яблука у формі серця

Яблука у формі серця вирощує на Черкащині одне з фермерських господарств. Попит на таку продукцію зростає у лютому, коли відзначають День закоханих. Про це розповів Суспільному його агроном Володимир Бардик, пише agronews.ua.

На такий фруктовий експеримент наважилися кілька років тому і результатом лишилися задоволені. Спочатку фермери спробували виростити два десятки таких “сердечних” яблук у 2017 році.

“Почали ми сердечками займатися з 2017, або 2018 року. Починали з 20 штучок. Начебто сподобалося, потім виростили 100, 200 і дійшли ми майже до двох тисяч штук нині”, — розповів пан Володимир.

У його господарстві яблуні сортів “Голден делішес”, “Гала”, “Чемпіон” та “Симиренка” ростуть на 15 гектарах. Аби їхній плід набув “сердечної” форми, на яблука у липні одягають спеціальні форми.

“Яблуко у липні ми обираємо таким чином, щоб воно не хиталося у формочках, а формочки ми миємо-протираємо перед тим, як вдягти. Тоді одягаємо та фіксуємо форму на плодах. Далі воно отак росте два місяці — з середини липня до середини вересня”.

За словами фермера, такі яблука у формочках проходять менше хімічних обробок, аніж звичайні:

“Яблуко, яке на відкритому повітрі, ми ж його обробляємо фунгіцидами від хвороб, від шкідників, даємо мікродобрива, то звичайні яблука бачать це все, а в закритій — не бачать”, — пояснив пан Володимир.

13

Аби зібрати “сердечний” урожай слід бути обережним:

“Такі яблука обовʼязково зривають, щоб були хвостики, обережно. Після зняття його ж не так просто і дістати. Потрібна стамеска і поступово ми потихеньку відкриваємо. Потім обережно ми його витягуємо з форми”.

Після збору яблука закладають на збереження у холодильник, аби дочекатися вигідної ціни. Загалом на підприємстві можуть зберігати майже 20 тонн, розповів Володимир Бардик. Яблука у формі серця продають дорожче:

“Вони ж продаються поштучно у спеціальній упаковці і торік коштували близько 100 гривень штучка. Як на мене, звичайні яблучка смачніші, ніж ті, що у формочці. Але вони привабливі, гарні, це їхня фішка, мабуть”.

Фермер додав, що займатися такою “сердечною” справою подобається тоді, коли все вдається:

“Коли ціна гарна, коли гарні умови вирощування, боа є такі роки, що невдалі бувають. Все залежить від погоди, в основному дощі, засуха, заморозки під час цвітіння можуть наробити шалених збитків”.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader