Останній врожай суниці садової у ФГ «Беррі Прикарпаття» зібрали цьогоріч 22 листопада. Загалом сезон, який розпочався наприкінці квітня, тривав 7 місяців. Про це розповів Ягіднику засновник господарства Богдан Лутчин, пише agronews.ua.
“Думаю, могли б і довше збирати, але через короткий світловий день, ягода вже не встигала червоніти, а наші споживачі звикли до високоякісного товару. Тому ми вже все обрізали і залишити відпочивати до весни, щоб наступного року отримати більший врожай”, – поділився планами Богдан Лутчин.
Оскільки ягоди у ФГ «Беррі Прикарпаття» вирощують у спеціальних тунелях іспанського типу, які на сніг не розраховані, тому готуючись до зими, на них вже підняли плівку, щоб під час снігопадів не пошкодилися конструкції.
У господарстві вже не перший рік вирощують суницю садову ремонтантного сорту італійської селекції. Тут добре знають, які необхідні умови для того, щоб зібрати максимально якісний врожай. Щоправда для культури, яка полюбляє температурні режими +14-+24 градуси, цей рік видався доволі стресовим через екстремально спекотні дні і це, звісно ж, вплинуло на потенціал ягоди.
“Важливо, під час усього сезону уважно слідкувати і попереджати виникнення хвороб чи поширення шкідників на рослинах. Нам цьогоріч найбільше дошкуляли трипси та кліщі”, – зауважив Богдан Лутчин.
Він переконаний, що у сучасних умовах встановлення теплиць – це оптимальний вибір для вирощування ягід, який дозволяє мати гарантований прибутковий бізнес і отримувати якісний врожай.
У господарстві вже мають плани на зимовий період – тут вперше спробують роботи джеми з ягід, а також консервацію з перців та гарбузів, які теж вирощують у господарстві.
Для прикладу, корисну пастилу з дрібних ягід суниці садової у «Беррі Прикарпаття» роблять вже 5 років, а от джем зі смаком «полуниця-манго-гарбуз» спробують вперше. Смачний рецепт уже мають.