У небувалого зростання ціни на яблуко у сезоні 2023/2024 є дві групи причин – локальна та глобальна, які завжди впливають, але цього сезону мають особливий характер. Про це у своїй доповіді на Міжнародному практичному форумі «Інтенсивне садівництво» розповів Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit.
Локальна причина підвищення ціни – менший урожай в Україні і деяких інших великих європейських країнах. У тому числі високі ціни на технічне яблуко, які тиснуть і на свіжий сегмент.
«У виробника з’явився дуже добрий план Б – продати урожай за нормальною ціною у переробку, – підкреслив Гуржій. – Тому багато садівників у цьому сезоні обрали тактику очікування. Їхня масова неготовність відвантажувати яблуко одночасно зі збором урожаю в свою чергу також викликало підвищення ціни і як результат – відкладений попит».
До глобальних причин високої ціни можна віднести менший урожай яблук у Європі, як на континенті та кризу на світовому ринку апельсинового концентрату. Вже не перший рік Бразилія – найбільший його виробник переживає кліматичні проблеми, які тягнуть за собою небувалий розвиток шкідників і хвороб. Зменшення обсягів збору апельсинів як сировини тягне за собою збільшення ціни на соковий концентрат, як апельсиновий так і яблучний.