Більшість видів овочів і фруктів на ринку України станом на початок 2025 року подорожчали порівняно з тим же періодом 2024 року.
Про це повідомляють аналітики EastFruit.
Зазначається, що середній показник зростання цін на плодоовочеву продукцію несуттєво відрізнявся від річної інфляції, що свідчить про стабілізацію плодоовочевого ринку.
Серед чемпіонів за темпами зростання цін у 2024 році були капуста, морква та яблука, розповіли аналітики. Капуста за рік подорожчала втричі та більше внаслідок зниження обсягів виробництва та невисокої якості продукції. Оптові ціни на моркву зросли майже в 2,6 раза і досягли 26 грн/кг ($0.61) станом на початок січня 2025 року. Яблука подорожчали в середньому на 79% і продаються зараз оптом по 25-28 грн/кг, що також еквівалентно приблизно 60 центам США. Яблука преміальної якості продаються значно дорожче.
«Ціни на яблуко різко зросли в усіх країнах Європи, що обумовлено значними втратами врожаю внаслідок несприятливих погодних умов. Ще одна причина зростання цін — високі ціни на яблучний концентрат, що підтримують високі ціни і на яблуко низької якості. Відповідно, свіжий ринок яблука втратив найбільш доступний за ціною сегмент, що дозволило підвищити ціни на яблуко середньої та високої якості», — говорить економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
Аналогічною яблуку була і ситуація з грушею, яка за рік подорожчала в середньому на 70% на ринку України. Мандарини — це ще одна позиція, за якою відзначалося високе зростання цін. В Україні ціни на ці фрукти зросли за рік одразу на 58%.
«За іншими ключовими позиціями відзначалося таке зростання цін: солодкий перець і виноград — 20%, картопля — 30%. При цьому ціни на цибулю та тепличні помідори за рік не змінилися, а тепличні огірки подешевшали за рік у середньому на 5%. Найбільш суттєво — на 8% — знизилися оптові ціни на банани», — підсумували фахівці.