В Україні переробили на третину менше винограду
В Україні переробили на третину менше винограду

В Україні переробили на третину менше винограду

Україна 2024 року переробила на виноматеріали 31,963 тис. т винограду, що на 36,5% менше, ніж 2023 року.

Про це повідомила Державна служба статистики, пише Open4business.

Згідно з наведеними даними, виробники виноматеріалів торік переробили 9,771 тис. т винограду, який самі виростили, і 22,192 тис. т — придбаного, що становило 30,6% і 69,4% відповідно.

Найпопулярнішими сортами у переробників у аналізованому періоді були Аліготе, якого було перероблено 5220,3 т (16,3% у загальному обсязі переробленої сировини), Шардоне — 4015,9 т (12,6%), Каберне Совіньйон — 2742 т (8,6%), Ркацителі — 2179,6 т (6,8%), Мускат — 1973,5 т (6,2%), Рислінг — 1792,6 т (5,6%), Сапераві — 1595,4 т (5%), Піно — 1415,1 т (4,4%), Совіньон і Одеський чорний — по 1080 т (3,4%) та інші.

Згідно з оприлюдненими даними, переробка винограду в сезоні-2024 скоротилася порівняно з 2023 роком у сортовому асортименті таким чином: Аліготе — на 30%, Шардоне — на 10,5%, Каберне Совіньйон — на 49,2%, Ркацителі — 35,6%, Мускат — 61,2%, Рислінг — 17%, Сапераві — 38,8%, Піно — 50,9%, Совіньон і Одеський чорний — 55,6% і 48% відповідно.

У результаті в сезоні-2024 виробництво виноматеріалів скоротилося на 38,1%, до 2,391 млн дал, проти 3,861 млн дал 2023 року.

При цьому для виробництва столових вин було використано 1,618 млн дал виноматеріалів, або 67,7%, шампанського та ігристих вин — 608,8 тис. дал (25,5%), коньяків — 91,1 тис. дал (3,8%). 

У Держстаті уточнили, що опублікували дані без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях і частини територій, на яких ведуться бойові дії.

Источник материала
loader
loader