Зміни клімату дають Україні можливість вирощувати три врожаї
Зміни клімату дають Україні можливість вирощувати три врожаї

Зміни клімату дають Україні можливість вирощувати три врожаї

Зміни клімату та збільшення вегетативного періоду рослин дає можливість в Україні вирощувати три врожаї.

Таку думку висловила кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух в інтерв'ю «Главкому».

«У нас відбувається зміна кліматичних зон, і те, що ми раніше вирощували на півдні, тепер можна вирощувати і на півночі — зокрема, кукурудзу та соняшник. Деякі вчені називають зараз наше Полісся «новим олійно-зерновим поясом України», адже там тепер вже достатньо тепла, але також є і волога, тоді як на півдні вологи вже бракує», — зазначила вона.

І додала, що одного тепла недостатньо для того, щоб виростити певні культури. Потрібна іще й волога. А в Україні поступово створюється дефіцит вологи, оскільки снігу нема, а посухи стають все частішим явищем. Минулого року був досить посушливий період, що впливає на урожайність, а зрештою і на продовольчу безпеку.

«Озимі зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах — на місяць раніше, ніж зазвичай. От після їх збирання і можна було б засівати третій урожай. Дехто з фермерів вже так і робить, висаджуючи гречку. Якщо її посадити в червні, після збору перших озимих, то на жовтень вона поспіє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем», — розповіла експертка. 

Віра Балабух зауважила, що глобальне потепління стає викликом для виробників овочів, зокрема картоплі, капусти та огірків.

«Потрібно або змінювати терміни посадки, або технології вирощування. І така ситуація з картоплею скрізь, не тільки в Україні. Тут уже повинні працювати агрономи і думати про те, як отримати сталий урожай цієї культури», — вважає вона.

Источник материала
loader
loader