/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F5ca37468c7e3e50526cbbe9eac0465d2.jpg)
В ЄС зростає попит на заморожену ожину з України
Ожина – доволі цікава нішева ягідна культура. Навіть не зважаючи на обмежений обсяг ринку свіжих ягід та нестабільний ринок переробки, попит на ці ягоди зберігається досі. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
Крім цього, починаючи з 2021 року в ЄС спостерігається різке зростання попиту на заморожені плоди ожини. Про це розповів Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут садівництва НААН).
«В силу того, що ожина, – нішева культура, є обмежений ринок. Але цей ринок останні роки з 2021 до 2023 року зріс на 50 відсотків. І тільки у 2024 році він знизився на 15%. Зацікавленість і запит на ожину на ринку є. Ціна на неї теж є», – говорить Олександр Ярещенко.
До того ж ожина має скороплідність і доволі високу врожайність: до 25-30 тонн і більше. Крім цього чимало сортів ожини не мають серйозних проблем зі шкідниками та хворобами.
За словами експерта, збір першого «сигнального» врожаю ожини можливий вже на наступний рік після посадки, а в повне плодоношення плантація вступає з третього сезону. Використання плантації можливе протягом близько 15 років, говорить Олександр Ярещенко.
За його словами, в Україні є доволі великий вибір сортів різних термінів дозрівання. Тільки у Держреєстрі їх зафіксовано 12. Поширені сорти ожини: Карака Блек, Натчез, Уошіта, Чачанска бестерна, Тріпл Кроун, Осадж, Вон.

