/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fdba71b830b971de7175e0992f880c54b.jpg)
Україна в 2025 році збере більший урожай: олійні вийдуть на рекорд десятиліття
Виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться проти показників 2024 року на 3,4%, переважно внаслідок збільшення обсягів виробництва зернових і зернобобових культур.
Такий прогноз зробили науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», говориться у повідомленні установи.
Як поінформував директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко, у 2025 році очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60,0 млн т, що на 7,6% перевищить торішні показники. Водночас обсяги виробництва основних олійних культур, крім соняшнику, цього року прогнозуються найвищими за останні десять років.
Посівні площі зернових і зернобобових культур залишаться майже на рівні минулого року (+0,2%). При цьому прогнозується збільшення площ під кукурудзу на зерно (+14,1%) та сорго (+12,3%).
Водночас очікується зменшення посівних площ під інші зернові (-16,5%), а також зернобобові (-27,3%).
Під технічними культурами площі посівів скорочуватимуться. Зокрема, 2025 року очікується зменшення площ під соняшником (-2,2%), соєю (-1,2%) та цукровим буряком (-8,7%).
Незначне зростання площ проти 2024 року очікується під картоплею (+0,2%), овочевими (+2,7%) та баштанними (+0,5%) культурами.
За прогнозами науковців, 2025 року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9%, зокрема озимої пшениці — на 6,7%, жита озимого — на 5,9%, озимого ячменю — на 8,5%, ярої пшениці — на 12,7%, зернобобових — на 20,3%.
При цьому очікується зростання виробництва ярих зернових на 18,9%, зокрема кукурудзи — на 23,5%, проса — на 21,2%, сорго — на 20,0%, гречки — на 3,7%.
Обсяги виробництва олійних культур збільшаться по соняшнику (+2,0%) та сої (+2,3%). Водночас зменшаться по ріпаку на 13,1% внаслідок змін кон'юнктури ринку.
По інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року: картоплі (+4,2%), овочів (+5,3%), продовольчих баштанних (+10,7%) та винограду (+5,0%).
Проте 2025 року очікується зменшення проти торішніх показників збору буряку цукрового фабричного (-2,6%), а також плодів і ягід (-6,6%).
«Прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал», — підсумував Юрій Лупенко.

