Велике інтервʼю з Андрієм Чукліним: "Море користі: як працює найбільший виробник рибних консервів в Україні"
Велике інтервʼю з Андрієм Чукліним: "Море користі: як працює найбільший виробник рибних консервів в Україні"

Велике інтервʼю з Андрієм Чукліним: "Море користі: як працює найбільший виробник рибних консервів в Україні"

Сьогодні світовий ринок рибних консервів оцінюється в понад 40 мільярдів доларів і продовжує зростати. Про розвиток галузі в Україні, унікальні технології та плани на майбутнє ми поговорили з співвласником групи компаній, якій належить бренд "Аквамарин",  Андрієм Чукліним.Історія консервування продуктів почалася на початку XIX століття у Франції, коли Наполеон Бонапарт оголосив конкурс на створення способу тривалого зберігання продуктів для своєї армії. Винахідник Ніколя Аппер у 1809 році представив революційний метод — стерилізацію продуктів у герметичних скляних банках. За своє відкриття він отримав від імператора 12 000 франків та звання "Благодітель людства".Через рік англієць Пітер Дюранд запатентував використання для консервування жерстяних банок, що стало початком сучасної консервної промисловості. Відтоді технології значно вдосконалилися, але основний принцип зберігання залишається незмінним.– Сьогодні компанія, яка випускає продукцію під брендом “Аквамарин” — це вертикально-інтегрована структура, яка забезпечує майже повний цикл: від переробки риби до реалізації готового продукту. Ми виробляємо понад 28 мільйонів банок консервів на рік, що становить приблизно третину українського ринку рибних консервів.Наша унікальність полягає в тому, що ми єдина українська компанія, яка здійснює переробку антарктичного криля в Україні.– Рибні консерви – це не просто зручний продукт тривалого зберігання, це справжня скарбниця корисних речовин. Візьмемо, наприклад, криль. Це унікальне джерело омега-3 жирних кислот, які необхідні для здоров'я серцево-судинної системи, мозку та зору. При цьому омега-3 в крилі знаходяться у формі фосфоліпідів, що забезпечує краще засвоєння порівняно з риб'ячим жиром.Консерви з різних видів риб також багаті на білок найвищої якості, вітаміни групи В, особливо В12, вітамін D, який складно отримати з інших джерел харчування. Важливі й мінерали — кальцій, фосфор, селен, йод. До речі, при консервуванні кістки риби розм'якшуються, стають їстівними і служать додатковим джерелом кальцію.Хочу ще раз звернути увагу, що наші консерви не містять консервантів та ГМО, а довготривале зберігання досягається за рахунок процесу термообробки та стерилізації, який дозволяє зберегти максимум корисних складових і забезпечити тривалий термін придатності.– Система контролю якості Інтеррибфлот багаторівнева. На підприємстві впроваджено міжнародні системи HACCP та ISO 22000:2018. Це означає контроль на всіх етапах: від прийому сировини до готового продукту.Наша лабораторія оснащена найсучаснішим обладнанням. Кожна партія сировини та готової продукції проходить ретельний контроль. Перевіряється все: від мікробіологічних показників до вмісту корисних речовин.При виробництві консервів ТМ "Аквамарин" використовуємо тільки натуральні інгредієнти: дику рибу, яка виросла без втручання людини на просторах морів та океанів, натуральні овочі, вирощені на українських землях, натуральні спеції та олію найвищої якості.– Інновації для нас — це постійний процес. Нещодавно було встановлено нове обладнання для миття риби, оновлено закатувальний парк. Наразі в процесі модернізації та вдосконалення автоклавного відділення, що передбачає нові сучасні горизонтальні автоклави. Встановлення нової автоматизованої лінії для виробництва консервів, дозволить збільшити продуктивність, розширити асортимент і при цьому забезпечити ще вищий рівень якості.Впровадили систему простежуваності продукції — можемо відстежити весь шлях кожної партії: від вилову до магазинної полиці. Це важливо і для контролю якості, і для споживачів, які хочуть знати походження продукту.Працюємо над енергоефективністю і екологічністю виробництва. Встановили нові котли з високим ККД, сучасну систему аспірації, що знижує пилове навантаження на довкілля, готуємось до монтажу і встановленню сонячних панелей. Це дозволяє зменшити витрати енергії та вплив на довкілля.– Зараз активно готуємося до виходу на ринки ЄС та США – проходимо необхідні сертифікації, адаптуємо виробництво під їхні вимоги.Важливий напрямок — країни Близького Сходу. Там високо цінують якість нашої продукції. Багато працюємо над адаптацією продукції під вимоги різних ринків – це стосується і складу продукту, і дизайну упаковки, і отримання необхідних сертифікатів.– Війна – це виклик для кожної людини та будь-якого бізнесу. Але ми розуміємо свою відповідальність перед країною, працівниками, споживачами. Тому продовжуємо працювати, забезпечуючи продовольчу безпеку України. За 2024 рік сплатили понад 108 мільйони гривень податків. Зберегли робочі місця – це близько 400 працівників. Продовжуємо інвестувати в розвиток виробництва, бо розуміємо – сильна економіка це частина нашої перемоги. Регулярно постачаємо продукцію для потреб Збройних Сил України, співпрацюємо з волонтерськими організаціями.– У найближчих планах — запуск нової виробничої лінії, яка дозволить розширити асортимент продукції. Продовжимо модернізацію обладнання — вже замовили нове холодильне обладнання для зберігання сировини. Працюємо над новими продуктами. Скоро представимо кілька цікавих новинок, які, я впевнений, сподобаються споживачам. Але головне — ми прагнемо залишатися надійним виробником якісної продукції, якій довіряють споживачі. Це основа нашої стратегії розвитку.– Світові тренди показують зростання попиту на здорове харчування. Люди все більше уваги приділяють складу продуктів, їх користі для здоров'я. Рибні консерви ідеально відповідають цьому тренду – це доступне джерело цінного білка та омега-3 жирних кислот. Також зростає попит на продукцію з простим, зрозумілим складом, без консервантів та штучних добавок. Це повністю відповідає нашій філософії виробництва.– Найперше – звертайте увагу на виробника. Обирайте продукцію перевірених компаній, які дорожать своєю репутацією. Читайте склад – він має бути простим і зрозумілим. Важливо розуміти, що якісні рибні консерви не можуть коштувати дешево. Це стосується особливо продукції з цінних видів риб. Але це виправдані інвестиції у своє здоров'я.Довідка:Група компаній, до якої належить бренд “Аквамарин”, заснована у 1994 році. Співвласниками групи сьогодні є Григорій Луцай та Андрій Чуклін. Наразі це провідний український виробник рибних консервів, що випускає продукцію під торговими марками "Аквамарин", "Море", "Флотські". Компанія має сучасні виробничі потужності. Асортимент включає понад 60 найменувань консервів.

Источник материала
loader
loader