Українська люцерна користується попитом в Італії
Українська люцерна користується попитом в Італії

Українська люцерна користується попитом в Італії

Розвиток українського насінництва — це питання національної безпеки. Україні важливо мати свої сорти насіння, а також експортувати його на міжнародні ринки.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль під час робочої наради щодо експертного потенціалу насіння кормових трав і виробництва амаранту, повідомляє пресслжуба відомства.  

«Галузь нішевих і кормових культур має великий потенціал. Наприклад, з амаранту виготовляють борошно, олію, пластівці, батончики. Його також використовують як силос для тварин та у виробництві біометану. Амарант у складі цього палива допомагає отримати спеціальну екологічну премію ЄС на продаж. Тому розвиток культури стане важливим кроком у біоенергетичній стратегії, яка є одним із пріоритетів Мінагрополітики», — підкреслив він.

Віталій Коваль зазначив, що сьогодні вирощуванням щириці в Україні займаються приблизно 150 господарств. Експорт за минулий рік становив $600 тис.

«Амарант був широко відомий як харчова і кормова культура ще за козацьких часів, тому це і наша культурна спадщина, яку важливо розвивати», — вважає міністр. 

Крім того, він додав, що не менш перспективними культурами, які користуються попитом у ЄС, є люцерна, конюшина та інші кормові культури. Минулого року їхній експорт перевищив 500 тис. т, а найбільший попит на українську люцерну спостерігається в Італії, де створено спеціалізований хаб для її переробки.

«Проте для масштабного розвитку цієї галузі нам потрібно працювати над створенням переробних кооперативів та індустріальних парків. Спільна переробка та логістика зроблять експорт більш вигідним і конкурентоспроможним», — наголосив Віталій Коваль.

Источник материала
loader
loader