/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F5a4f33d52d617b5b625f406eee38463b.jpg)
Контінентал відмовився від червоношкірих сортів картоплі: названо причини
У «Контінентал Фармерз Груп» відмовилися від червоношкірих сортів картоплі, на яких парша дуже помітна.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» розповів головний агроном кластеру «Картопля» компанії «Контінентал Фармерз Груп» Василь Болехівський, пише Agrotimes.
«Парша теж, на жаль, не долається агрохімією. Єдиний метод — полив і ранній термін садіння, коли вологи більше, — зазначив Василь Болехівський. — Парша інфікує картоплину, коли та зав’язується на підземному столоні. Якщо в цей період багато вологи — парші не буде. У суху погоду в більшості випадків — навпаки. На різних сортах картоплі вона проявляється по-різному. Тому ми не вирощуємо червоношкірі сорти. На них парша дуже псує товарний вигляд бульб, водночас продукція з паршею на білій і жовтій шкірці не так втрачає товарність».
Посушливі роки, як 2024-й, стають справжньою проблемою для картоплі й щодо розвитку альтернаріозу.
«Тут слід діяти захисними засобами на випередження — до початку змикання рядків, — наголосив він. — Ситуацію ускладнює наявність сортів, які дуже-дуже чутливі до альтернаріозу».
Ще одна проблема картоплі — бактеріальна хвороба чорна ніжка, додає експерт. Вона з’являється здебільшого, якщо насіння вирощувалося у мокрих умовах, наприклад, у дощовий сезон, і подолати її хімічно практично неможливо.
