/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F289b06ae7f0594cd6af8b994d1f6b4bd.jpg)
Українська пшениця змінює експортні орієнтири через бар’єри ЄС
У перехідний період між старим і новим врожаєм ринок пшениці в Україні демонструє змішані сигнали, однак довгострокові перспективи є позитивними.
Про це повідомляють в аналітичному департаменті сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
«На ринку фактично міжсезоння. Старий врожай майже відторгований — попит на нього є, але не такий значний. Ринок потрошку починає просідати. Минулого тижня було зафіксоване короткострокове падіння цін, але вже наприкінці тижня ринок повернувся до висхідного тренду», – повідомляють аналітики.
На фоні скорочення пропозицій на світовому ринку та зростаючих погодних ризиків в основних країнах-виробниках, зокрема, у рф та США, новий український урожай має всі шанси бути конкурентним.
«Погодні ризики значні. Ймовірно, що пшениця в новому сезоні буде дорогою. Уже восени ми можемо вийти на рівні $230–240 за тонну третього класу, а в другій половині сезону — до $260», – прогнозують експерти.
Разом з тим, європейський ринок залишається проблемним для реалізації української пшениці.
«З 6 червня Україна повертається до довоєнної моделі торгівлі з ЄС — із митами та квотами, що суттєво обмежить експорт до Європи. Тому трейдери вже активно дивляться в бік Азії: Філіпіни, Індонезія, В’єтнам, Бангладеш. В цих країнах українська пшениця користується високим попитом», – зазначають у ПУСК.
На думку експертів, аграріям не варто поспішати з форвардними контрактами, оскільки пропозиція залишається низькою, і є потенціал до зростання ціни на $2–3 щотижня.

