/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fccb15d07d0fb0135ff4f8a10d350f96a.jpg)
В Україні прогнозують дефіцит жита
В Україні прогнозують дефіцит жита
Дефіцит жита буде у 2025/26 МР, що неминуче призведе до подорожчання житнього хліба.
Про це заявив в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.
«Із упевненістю можна сказати, що на 100% в сезоні 2025/26 буде дефіцит жита. Уже зараз в Україні частково переробляється польське жито, а хлібопеки користуються балтійським житнім борошном. Це, на жаль, вже наші реалії», — сказав він.
За словами очільника галузевої асоціації, причиною дефіциту жита є небажання сільгоспвиробників сіяти культуру, оскільки її врожайність на третину нижча, ніж у пшениці — до 40 ц/га проти 60 ц/га відповідно.
Крім того, раніше весь дефіцит покривався з білорусі, що й призвело до скорочення обсягів виробництва жита в Україні — аграріям було складно конкурувати з постачаннями з білорусі. Водночас жито не належить до числа популярних експортних культур. Попит на нього є лише на внутрішньому ринку.
Рибчинський привернув увагу, що наразі ціна на жито більш ніж конкурентна: якщо 2024 року 1 т коштувала 6-7 тис. грн, то станом на травень 2025 року — 12-14 тис. грн.
Водночас експерт наголосив, що житній хліб однозначно подорожчає.
«Наразі ціна українського житнього борошна — 18 тис. грн за тонну, з імпортної сировини — близько 20 тис. грн, тоді як торік у травні житнє борошно коштувало 10 тис. грн. Це не просто буде зростання ціни на житній хліб — багато виробників хлібобулочних виробів просто припинять його випікати», — наголосив він.
Очільник спілки «Борошномели України» прогнозує, що 2025/26 МР Україна проживе із дефіцитом жита і купуватиме його на зовнішніх ринках за європейськими цінами. Це зробить культуру цікавою для українських аграріїв. Відтак у 2026/2027 МР, найімовірніше, сільгоспвиробники збільшать площі під житом, що зможе вирівняти ситуацію на ринку.

