/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fde1d5fc176977d3d5338786bd0d1466e.jpg)
На Житомирщині завершили сівбу ярих культур
Про це повідомила Житомирська ОВА, передає Укрінформ.
“Попри складні умови воєнного стану, аграрії Житомирщини успішно завершили посівну кампанію ярих сільськогосподарських культур урожаю 2025 року. Весняна посівна кампанія цього року проходила в умовах кліматичних викликів - аномально високі температури у березні та заморозки у квітні”, - йдеться в дописі.
В ОВА інформують, що в усіх категоріях господарств області посіяно 331,9 тис. га ярих зернових та зернобобових культур, що на 6,6 тис. га більше, ніж було посіяно минулого року.
Ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 80,1 тис. га, або 100% до прогнозу та на рівні торішнього показника. Зокрема посіяно: пшениці - 23,023,0 тис. га; ячменю - 22,0 тис. га; вівса - 31,3 тис. га та 3,8 тис. га гороху.
Кукурудзу на зерно посіяно на площі 225,4 тис. га, просо - 6,2 тис. га.
Гречку посіяли на площі 12,9 тис. га, або 81,1% до прогнозу. Літня сівба цієї культури триває.
Серед технічних культур цукрові буряки посіяли на площі 6,1 тис. га; соняшник - на 135,4 тис. га; сою - на 201,6 тис. га; ярий ріпак - на 8,1 тис. га; коноплі - на 1,33 тис. га.
Картоплю та овочебаштанні культури посіяли на 117,0 тис. га, з них картопля зайняла 97,9 тис. га.
В ОВА нагадали, що восени під цьогорічний урожай посіяно 134,1 тис. га озимих зернових культур, що на 13,5 тис. га більше, ніж б під урожай 2024 року.
Загалом, за оперативними показниками, сукупна посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2025 року у всіх категоріях господарств області зросла на на 11,0 тис. га до минулого року і становить 1104,0 тис. га.
Як повідомляв Укрінформ, вінницькі аграрії стурбовані можливим зниженням врожайності пізніх ярих культур через дефіцит тепла і надмірну вологу.

