/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fa3f09757a807e3b02b07ca8aa33dc15f.jpg)
Трохи вище нуля: названо рентабельність виробників хліба в Україні
Трохи вище нуля: названо рентабельність виробників хліба в Україні
Рентабельність виробництва хліба в Україні в кращому випадку трошки вище нуля, а часто по деяких сортах хліба — нижче нуля.
Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».
Він зауважив, що у кращі часи нормою прибутку хлібопекарів було 10%, однак зараз у кращому випадку йдеться про 3-5%.
«По-перше, через постійний ріст витрат — на борошно, електроенергію, логістику.
По-друге, через вимушене підвищення зарплат. Хлібзаводи належать до критично важливих для економіки підприємств, можуть забронювати 50% військовозобов’язаних робітників. Але вони мають отримувати середню зарплату не менше 20 тис. грн. З вирахуванням податків на руки люди отримають 16 тис. грн. До цього середня зарплата в нашому бізнесі становила 13-15-16 тис. грн незалежно від підприємства», — пояснив Тараненко.
Він підкреслив, що підвищення зарплати навіть на 20-30% — це суттєве збільшення витрат виробника при тому, що дохідну частину наростити не виходить.
«Мережі на сьогодні — основні канали реалізації хлібобулочної продукції. Вони неохоче йдуть на підняття цін. Іноді погодження ціни триває по кілька місяців. При цьому витрати вже збільшились. У таких випадках пекарі просто заходять у мінус.
До речі, коли говоримо про подорожчання сировини, ідеться ж не тільки про борошно, а й про дріжджі, жири, цукор. Ці складники також суттєво подорожчали», — резюмував експерт.

