Закупівельні ціни на ягоди в Україні б'ють рекорди
Закупівельні ціни на ягоди в Україні б'ють рекорди

Закупівельні ціни на ягоди в Україні б'ють рекорди

Закупівельні ціни на ягоди в Україні б'ють рекорди

Цінові рекорди на вишні та чорну смородину для заморожування оновлено в Україні 2025 року.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

«Подібних аномально високих цін раніше не було ніколи, і зумовлені вони величезними втратами врожаю від весняних приморозків по всій Східній та Центральній Європі, а також у Туреччині», — пояснили фахівці. 

На даний момент закупівельні ціни на вишню коливаються від 60 до 85 грн/кг, що еквівалентно 1,2-1,7 євро/кг. При цьому ціни мають тенденцію до подальшого зростання, зазначають фахівці.

Водночас чорна смородина, яку в окремі роки буває взагалі важко продати, цього року коштує дорожче вишні й активно закуповується заморожувальниками за цінами від 70 до 90 грн/кг (1,4-1,8 євро/кг).

Також цього року садівники України цілком задоволені цінами на малину, що зростають дуже швидко.

«Звичайно, настільки високий рівень цін на вишню та смородину не завжди означає, що українські фермери зможуть на них добре заробити. Адже значна частина виробників, передусім тих, хто вирощує вишню, втратили частину або взагалі весь урожай у 2025 році. Тим же, хто зумів зберегти врожай, можна потирати руки, рахуючи прибутки, адже ціна значно перевищує витрати на вирощування. А це означає, що інвестиції в системи захисту від приморозків, особливо в умовах стрімких змін клімату, окупляться дуже швидко», — вважають експерти. 

Водночас переробники та споживачі цих продуктів мають величезну проблему. З одного боку закупівля настільки дорогої сировини потребує залучення непередбачуваних обсягів фінансування. З іншого боку, є ризик, що ціни на готову заморожену продукцію, що зараз є високими в Європі, знизяться в другій половині сезону, якщо підприємства харчової промисловості змінять рецептури на користь дешевшої сировини.

«Собівартість замороженої вишні в Україні, за умови закупівлі за поточними цінами, буде сягати від 3,2 євро/кг і більше, враховуючи витрати на переробку, фінансування, доробку та втрати. І ця ціна не дозволить виробникам замороженої вишні щось заробити. Заморожена ж смородина має коштувати приблизно 3,5 євро/кг, щоб переробники змогли розраховувати на мінімальний прибуток», — пояснюють аналітики. 

І додають, що підприємств харчової промисловості зараз активно шукають дешевші альтернативи, такі як єгипетська заморожена суниця садова (полуниця), екзотичні заморожені фрукти з В’єтнаму та інших азійських країн, а також продукція з країн Центральної Азії, де в 2025 році врожай кісточкових культур був високим.

Источник материала
loader
loader