Звідки кавун? Україна цьогоріч розширила географію імпорту
Улюблений літній продукт українців цьогоріч з'явиться на прилавках пізніше, ніж зазвичай. Холодна весна затримала дозрівання врожаю, а війна продовжує впливати на обсяги власного виробництва. Тому наразі на ринку домінують імпортовані кавуни. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на Держпродспоживслужбу.
Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби, пояснив ситуацію: «В Україні сезон кавунів ще не розпочався. Через війну та зменшення площ родючих земель обсяги власного виробництва істотно скоротилися. Цьогоріч ситуацію ускладнила також пізня весна – погодні умови затримали дозрівання врожаю. Тому наразі на прилавках магазинів переважають імпортовані кавуни».
За офіційними даними, з початку 2025 року на митну територію України вже ввезено 7 260,38 т кавунів. Переважна частина цієї продукції надходить від традиційних імпортерів баштанних культур:
- Туреччина – 4 024,63 т
- Греція – 2 243,00 т
- Азербайджан – 735,05 т
Загалом географія українського імпорту значно ширша. Кавуни до України також везуть з Перу, Бразилії, Коста-Ріки, Іспанії, Франції, Нідерландів, Молдови та інших країн.

