/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F03ccfd395e095a385876c08aa28d95d0.jpg)
Вітчизняного часнику в Україні немає і не буде
Вітчизняного часнику в Україні немає і не буде
В Україні дуже мало професійних виробників часнику.
Про це розповів у інтерв’ю SEEDS комерційний директор «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак.
«Українського часнику в Україні немає і не буде. І це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних вирощувачів часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Так само на пальцях однієї руки можна підрахувати потужності для професійного зберігання часнику», — сказав він.
За його словами, українці ще довго їстимуть китайський часник, хоча в України є чимало гарних сортів, однак немає достатньої кількості насіннєвого матеріалу.
«Зрештою, і площі є, і фермерів, які бажають вирощувати саме часник – теж достатньо. Однак тут потрібно дуже ретельно до всього підходити. Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури», — пояснює тонкощі Марущак.
Він зауважує, що часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7.
«Вирощувати часник – це дійсно дорога справа, розрахована, швидше, на дрібних фермерів, які вирощують його, скажімо, на 20 гектарах. Однак 100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України», — резюмував експерт.

