/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fd7a041675296fd499866317e2aafe9c4.jpg)
Світові ціни на фундук зростуть: причина — погода в Туреччині
Світові ціни на фундук зростуть: причина — погода в Туреччині
Гуртові ціни на фундук у Туреччині з квітня зросли приблизно на 30%.
Причиною стали найсильніші заморозки весни за останнє десятиліття, повідомляє TradeMaster.UA.
За даними аналітичної компанії Expana, найближчим часом зростання цін, ймовірно, продовжиться. Туреччина забезпечує близько 65% світового виробництва фундуку.
Деякі фермери, особливо у гірських районах, втратили від 50 до 100% урожаю, повідомляє Національна рада з фундуку Туреччини. Найбільша асоціація експортерів країни вважає, що врожай 2025 року скоротиться на 20%, до 609 тис. тонн. Збір фундука зазвичай відбувається із серпня до вересня.
Як зазначили у Міжнародній раді з горіхів та сухофруктів, коливання в турецькому експорті відбиваються на глобальному ринку. Альтернативні постачання поки що не можуть повністю замінити турецький фундук.
Зазначається, що це може вплинути італійську компанію Ferrero, яка закуповує близько чверті турецького фундука. Компанія використовує горіх при виробництві цукерок Ferrero Rocher та шоколадно-горіхової пасти Nutella. Фундук складає приблизно 13% у складі Nutella. Водночас у Ferrero перебоїв з поставками не очікують завдяки альтернативним джерелам в Італії, Чилі і США.

