/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F600038386b018489987fca65f933f953.jpg)
Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін
Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін
Ціни на овочі у липні 2025 року знизились найбільше серед продуктів харчування — на 23,9%.
Про це повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» за даними Держстату.
Зазначається, що у липні 2025 найвідчутніше подешевшали буряк (-55,3%), цибуля (-44,8%) та морква (-37,9%), а також капуста (-24,5%). Цьому сприяло масове надходження на ринок продукції нового врожаю.
Серед інших продуктів харчування зниження продемонстрував лише цукор, ціни на який впали на 2,8%. Імовірною причиною є зменшення попиту через неврожай ягід і кісточкових фруктів, постраждалих від весняних заморозків.
Натомість споживчі ціни на деякі товари у липні зросли, зокрема на фрукти (+1,7%), яйця (+1,5%), макаронні вироби, а також м’ясо та м’ясопродукти (по +1,4% відповідно). Ціни на інші продукти харчування зросли в межах відсотка — від 0,2% на вершкове масло та до 0,9% на хліб.
У річному вимірі, порівняно з липнем 2024 року, споживчі ціни на продукти харчування зросли на 22,5%. Зокрема, яйця подорожчали на 82,4%, фрукти — на 52,1%, олія соняшникова — на 30,4%, м’ясо та м’ясопродукти — на 24,2%.
У січні – липні 2025 року, проти аналогічного періоду торік, найбільше подорожчали яйця — на 41,3%, соняшникова олія — на 32,3%, а також овочі, масло та фрукти — на 30%.
«Найбільш відчутним чинником інфляції в Україні залишаються споживчі ціни на продукти харчування. Найближчими місяцями їх подальше зростання, особливо на овочі, буде стримуватися надходженням нового врожаю. Водночас по продукції плодово-ягідних культур, де вже однозначно відбудеться зменшення виробництва, зростання споживчих цін продовжиться», — підсумували науковці.

