/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F4c362f9188a128e2e7516663c676b307.jpg)
Ринок стискається: аналітики прогнозують зростання цін на цукор
Ринок стискається: аналітики прогнозують зростання цін на цукор
З початком осені в Україні стартує новий сезон цукроваріння. Свою роботу розпочнуть 27 заводів, що планують виробити 1,5 млн т цукру. Основне завдання галузі — розробка експортної стратегії. Адже минулий сезон цукроваріння відзначився переорієнтацією експортних потоків з ринку ЄС на світовий ринок.
Світове виробництво цукру знаходиться на рівні 176-181 млн т. Близько 80% займає цукор з тростини, і лише 20% — буряковий. Торговельне співвідношення трохи інше: цукор-сирець займає 60% ринку, а білий — 40%. Це свідчить про те, що деякі країни, наприклад, Бразилія, експортують не лише цукор-сирець, а й перероблений продукт.
Велика повага до маленького виробника
Україна входить до десятки найбільших виробників цукру з буряків, посідаючи орієнтовно 7-ме місце за обсягами продукції. Нас випереджають росія, США, Німеччина, Франція, Туреччина, Єгипет. Це країни, які формують так званий бурякоцукровий пояс.
Голова Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Яна Кавушевська розповіла під час агрономічного тренінгу «Цукрові буряки: сучасні виклики та ефективні рішення», що світовий 2024-2025 МР виробництва цукру добігає кінця 30 вересня, виробництво прогнозується на рівні 181 млн т. 25% цього обсягу забезпечує Бразилія, така тенденція спостерігалася минулі сезони й збережеться надалі.
Серед світових виробників цукру (як із буряку, так і з тростини) Україна посідає 20-те місце і входить до топ-15 країн-експортерів.

