/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F594488f0c224dad4d60700a089b2421a.png)
Буханець на вагу золота: скільки українці платитимуть за хліб до кінця року
В Україні до кінця 2025 року хлібобулочні вироби можуть істотно подорожчати. За прогнозами виробників, ціни на хліб можуть зрости одразу на 15–20% через різке зростання витрат на виробництво. Основними чинниками здорожчання є підвищення вартості борошна, енергоносіїв, а також зростання зарплат для працівників хлібопекарень.
Як розповів директор компанії «КиївХліб» Юрій Дученко, більшість виробників нині працюють на межі рентабельності, а деякі – навіть у збиток. «На 2025 рік ми бачимо тенденцію до здорожчання продукції. До кінця року ціни піднімуться приблизно на 15–20%», – зазначив він. Дученко також нагадав, що у 2024 році хліб уже подорожчав майже на 20%, і тепер виробники змушені компенсувати нові витрати.
За даними «Мінфіну», сьогодні середня ціна житнього хліба «Riga Бородинівський» (300 грамів) у супермаркетах становить близько 45,83 грн. В мережах ціни варіюються: Auchan та Metro пропонують хліб по 44,9 грн, Megamarket – 47,7 грн. Батон (450 грамів) подорожчав майже на 9 грн і тепер коштує в середньому 36,7 грн.
Експерти відзначають, що українці можуть відчути на собі ще більш суттєве зростання цін, якщо продовжить зростати вартість енергоносіїв та сировини. Це створює додатковий тиск на сімейні бюджети, особливо тих, хто щодня купує хліб та хлібобулочні вироби.
Виробники попереджають, що здорожчання неминуче, адже витрати на енергоресурси та оплату праці продовжують зростати. Хлібопекарні вже зараз працюють з мінімальною маржею, і навіть незначні коливання цін на борошно або електроенергію можуть змусити їх піднімати вартість продукції.
Раніше ми розповідали, що можна вигідно запастись на зиму: коли ціни на картоплю впадуть до мінімуму.
Також, тиск на гаманці стає нестерпним: виробники стрімко підвищують ціни на їжу

